Perşembe, Ağustos 25, 2011

NFC ne demek?

NFC nedir? NFC, “Near Field Communication” (Yakın Alan İletişimi) kelimelerinden oluşturulmuş bir kısaltma. NFC teknolojisi iki elektronik cihaz arasında kablosuz veri aktarımı yapılmasını sağlar. Bluetooth’a benzer, ancak iletişim kurması istenen iki cihazın birbirine neredeyse değecek kadar yakın olmasını gerekir; ve Bluetooth’daki gibi bağlantı kurulması için beklemek gerekmez, kablosuz veri transferi anında gerçekleşir. Temassız kredi kartlarını ya da temassız toplu taşıma biletlerini düşünün: Böylece NFC çipi olan telefonunuzu kredi kartı ya da bilet yerine kullanabilirsiniz.



NFC ne işe yarar? NFC teknolojisi ile telefonunuzu kredi kartı gibi kullanabilirsiniz dedik. Ancak bu teknolojinin bundan daha enteresan kullanım alanları da vardır. Mesela Turkcell T20 MaxiPhone reklamlarında gördüğünüz gibi bir kişiyi “telefonları tokuşturarak” Facebook’ta arkadaş ekleyebilir ya da arkadaşınıza para, müzik, dosya vb. gönderebilirsiniz. NFC çipi olan Bluetooth’lu cihazlarla bağlantı kurmak için cihazları birbirine yaklaştırabilirsiniz. NFC çipleri; biletler, indirim kuponları, kimlik kartları, otel odası kartları yerine geçebilir. NFC çipli akıllı posterlere telefonunuzu yaklaştırarak ürünler, filmler vs. hakkında telefonunuza bilgi gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Tamam, bu sonuncusu pek isteyeceğiniz bir şey değil muhtemelen, ama sadece telefonları tokuşturarak dosya gönderebilmek çok hoş bir fikir.

NFC özellikli bazı telefonlar: Sony Xperia S, Sony Xperia Sola, Google Nexus S, Nokia N9, Nokia 600, Nokia 700 ve Nokia 701, Turkcell T20 MaxiPhone. NFC teknolojisinin iki-üç yıl içinde Bluetooth gibi standart olacağı söylenebilir. Şimdilik çok yaygın olmadığı için, alacağınız telefonda NFC özelliği olmasının bir süre daha faydasını göreceğinizi sanmıyorum.


Fotoğraf: Tom Purves
Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: