Perşembe, Kasım 24, 2011

Samsung Galaxy Note: Dijital not defteri

Samsung Galaxy Note, ne bir telefon, ne bir tablet, o ikisinin bir karışımı. 5.3 inç ekranı onu 7 inç ve 10 inç ekranlı tabletlerden farklı kılıyor. Telefona yakın bir boyutu var. Ama bir telefon olmak için de fazla büyük, yine bu 5.3 ekran onu "zoraki telefon" konumuna sokuyor. İşin içine bir de dijital kalem eklenince, Samsung Galaxy Note kendine özel bir kategoriye giriyor: Dijital not defteri. Ya da, eski adıyla, "PDA".

Samsung Galaxy Note Özellikleri

Samsung Galaxy Note'un özellikleri dikkat çekici: 5.3 büyüklüğünde kocaman bir ekran, çok yüksek ekran çözünürlüğü (800x1280 piksel), çift çekirdekli işlemci, LTE desteği, 8 MP kamera, 1080p video çekimi ve elbette, S Pen dijital kalemi. Daha önceden Mobil Yazılar'da incelemesini yaptığım HTC Flyer ile benzer yanı işte bu kalemi. Ortaya çıkan sonuca bakılırsa, Samsung HTC'nin hatalarından ders çıkarmış gibi gözüküyor.



Samsung Galaxy Note'un aşması gereken üç sıkıntı var.

Bir: Bu boyda bir ekran tüketici tarafından kabul görecek mi? Pek çok cebe sığmayacak kadar büyük bir cihazdan bahsediyoruz. Ayrıca Galaxy Note'u kulağınıza götürüp konuşmaya kalkıştığınızda komik bir görünüm oluşturmanız olası. Yani cihazın sosyal riski de söz konusu. Bir telefon için büyük ama, bir tablet olmak için de küçük bir ekrana sahip. Yani diğer tabletler gibi evde film izlemek, internette dolaşmak, kitap okumak için kullanılacak bir cihaz değil Galaxy Note.

İki: Kalem gerçekten işe yarayacak mı? HTC Flyer'da şunu gördüm: Dijital kalem henüz eski usül bir kalemin yerini tutacak kadar mükemmel değil. Samsung S Pen ile dijital kalemlerin sorunlarını aşabilmiş mi? Şüpheli. En azından şunları doğru yapmışlar: Kalem cihazla birlikte veriliyor ve cihazın içine takılabiliyor; bir de yazılımsal olarak HTC'den daha iyi çözümleri var.

Üç: Fiyat? Hepsiburada.com'da Samsung Galaxy Note'un fiyatı 2.250 TL civarında. iPhone'u göz önünde bulundurunca çok şaşırtıcı gelmeyebilir, ancak yine de yüksek. Bu fiyata bir telefon alıp üstüne de bir tablet alabilirsiniz. Ya da kocaman bir televizyon alıp oturma odanıza yerleştirebilirsiniz. Bu fiyat ve bu boyutlar ile Galaxy Note'un kullanıcı kitlesinin sınırlarını keskin hatlarla çizdiğini söyleyebilirim.

Yine de böyle farklı cihazlar görmek bir "geek" olarak beni heyecanlandırıyor, umutlandırıyor. Cihazın başarılı olmasını ve daha uygun fiyatlı yeni modeller ile karşımıza gelmesini dilerim. Bir de, HTC'nin aklını başına toplayıp HTC Flyer'a adam akıllı, Samsung'a cevap verebilecek kalitede bir güncelleme çıkartmasını dilerim!

Samsung Galaxy Note'un özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Büyük ekranlı dokunmatik akıllı telefon / Kalemli Android tablet.
İşletim sistemi: Android 2.3 Gingerbread; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: Çift çekirdekli 1.4 GHz ARM Cortex A9
Ekran: 5.3 inç 800x1280 piksel kapasitif dokunmatik ekran, Super AMOLED, 16 milyon renk desteği, Gorilla Glass. Özel kalemi ile ekrana çizimler yapabilme.
Kamera: 8 MP autofocus, LED flaş, 1080p video çekimi. Ön yüzde video konferans kamerası.
Hafıza: 1 GB RAM, 16/32 GB depolama alanı.
Genişleme yuvası: MicroSD kart yuvası (32GB kartları destekliyor).
Pil: 2500 mAh Lithium Ion.
Bağlantı özellikleri: WiFi, Bluetooth 3.0+HS, A-GPS, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/1900/2100, GPRS, EDGE, 3G, LTE.
Ses: Standart 3,5 mm kulaklık girişi. RDS destekli radyo.
Ağırlık: 178 gr.
Ofis özellikleri: Dijital kalemi ile çizimler yapıp notlar alabilme. Word, Excel, PowerPoint dosyalarını görüntüleyebilme. Adobe PDF dosyalarını görüntüleyebilme. Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: Samsung Touchwiz deneyimi. Müzik ve video oynatabilme. 8 MP fotoğraf ve 1080p HD video çekebilme. Oyun yükleyebilme. Flash desteği. Java MIDP desteği. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir.

İlgili linkler:
Resmi sitesi
Engadget Samsung Galaxy Note incelemesi
Galaxy Note fotoğrafları ve ekran görüntüleri
Android / Galaxy Note ile uyumlu programlar

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: