Cumartesi, Aralık 15, 2012

Ucuz notebook (netbook) devri kapandı

Netbooklar: Küçük, şirin, uygun fiyatlı notebooklar. Zamanında "MSN bilgisayarı" diyenler vardı bunlara. MSN'in devri nasıl kapandıysa, netbookların devri de öyle kapandı. MSN'in yok olduğuna üzüldüğümü söyleyemem, ama netbookların bu kadar çabuk silinip gitmesini istemezdim doğrusu. Peki ne oldu da netbookların modası geçti?

Sanırım ajandam Eee PC'yi kıskanıyor.

Asus Eee PC ile başlamıştı netbook çılgınlığı. İlk fırsatta gidipi bir tane almıştım. Çünkü o zamana kadar teknolojinin küçüğüne sahip olmak, cüzdanın hafiflemesi anlamına geliyordu. Geçenlerde Eee PC'mi tekrar çalıştırdım. Hafızasının ne kadar az olduğunu unutmuşum. Pek bir işime yaramadı, tekrar koydum kutusuna.

Eskiden teknolojinin küçüğüne sahip olmak, cüzdanın hafiflemesi anlamına geliyordu.O zamanlara geri mi dönüyoruz yoksa?

İlk netbookun ardından daha yüksek hafızalı, daha büyük ekranlı, daha hızlı işlemcili, daha uzun pil ömürlü, daha, daha, daha... derken ne oldu? Elbette daha pahalı, daha ağır, daha sıradan oldu netbooklar. Belki de çoğunluk için ideal denge bulundu ama bu sefer de şu iki sorun ortaya çıktı: 1) Ucuz bilgisayar satmak üreticilerin işine gelmiyordu. 2) Web teknolojisi netbook teknolojisinden daha hızlı gelişiyordu.

İnternet sayfaları netbookların düşük çözünürlüklerine sığmamaya başladı. Aynı zamanda öyle yüklü, öyle karmaşık hale geldi ki bu sayfalar, netbooklardan internete girmek işkence haline gelmeye başladı.

Ama durun, daha bitmedi. One more thing! Netbookları öldüren üçüncü darbe neydi? Elbette Apple iPad!

İnsanların medya tüketimi internete kayıyor; internet ise yatağa, kanepeye doğru kayıyor. Artık "masaüstü" bilgisayar devri bitti. İnsanlar artık elektrikli süpürge gibi ses çıkartan, yer kaplayan, içi dışı tozlanan hantal bilgisayarlar istemiyorlar. Çalışmak istiyorlarsa, notebooklarını koyuyorlar dizlerinin üstüne, rahat rahat çalışıyorlar. Ama bir klavyeye ya da Windows'un gücüne ihtiyaçları yoksa, onu da yapmıyorlar. Alıyorlar iPad'lerini ya da Android tabletlerini, yattıkları yerden istedikleri sitede geziyorlar. Öyle bir duruma geldik ki bir tablete sahip olmak, bilgisayar sahibi olmaktan daha ucuza gelmeye başladı. Son çıkan iPad Mini'nin (yeni çıkmasına rağmen) 740 lira başlangıç fiyatı olduğunu ve ne kadar taşınabilir bir cihaz olduğunu hatırlatmama gerek var mı?

Artık çocuklar bile oyunlarını iPad'den oynuyor. 


Fotoğraf: Bramus! Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Yer kaplayan, bir sürü kablosu falan olan o kocaman masaüstü bilgisayar evi terk ediyor. 

Dolayısıyla netbookların çoğunluk için pek bir avantajı kalmadı. Benim gibi VGA ve Ethernet portlarına, iş yerinin sadece Windows'ta çalışan yazılımına falan ihtiyacınız varsa, bir de ucuz olsun diyorsanız, belki bir netbook alabilirsiniz. Ama artık çocuklar bile oyunlarını iPad'den oynuyor. Anne-babalar için iyi haber olsa gerek. Yer kaplayan, bir sürü kablosu falan olan o kocaman bilgisayar evi terk ediyor.



Fotoğraf: Supreme_NKH. Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Tabletlere ne kadar bayılsam da, dedim ya, benim Windows'a ihtiyacım var ve küçük ama ucuz bilgisayar rüyasının bitmiş olması canımı sıkıyor. Şimdi yine küçük bilgisayarlar yapıyorlar, hatta dokunmatik olanını da yapıyorlar, ama bir güzel de kazıklanıyorsunuz. Sony Vaio Duo 11 müthiş bir Windows 8'li bilgisayar. Tasarım harika. Aradığım her özellik de var. Peki fiyatı nasıl sizce? 2900 TL. Allah aşkına, bu nasıl bir fiyattır. İnsaf yahu. Gider 3D TV falan alırım o fiyata. Ya da bir Sony RX-100 fotoğraf makinesi alırım, üstüne de bir LED TV alırım! Bir de Lenovo Thinkpad Twist var merakla beklediğim, bakalım onun fiyatı nasıl olacak.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: