Pazar, Aralık 09, 2012

En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?

En iyi, en kaliteli fotoğrafları ve videoları çeken telefonlar hangileri? Pek çok kişinin yaptığı hata, en yüksek megapikselli telefonu seçmek oluyor. Sadece megapiksele bakarak karar vermeyin! Sizin için kısa bir kameralı telefon seçme rehberi hazırladım:

Megapiksel / Çözünürlük
  • 3.2 megapiksel, 5 megapiksel, 8 megapiksel, 12 megapiksel derken, Nokia 41 megapiksele kadar çıktı (Nokia 808 PureView ve Nokia Lumia 1020). Peki nedir bu megapiksel? Ne kadar çok megapiksel, o kadar büyük fotoğraflar demektir. Ancak daha büyük rakamlar her zaman daha yüksek kalite anlamına gelmez. Burada bahsedilen diğer faktörleri de göz önünde bulundurmanızı ve incelemelere göz atmanızı tavsiye ederim.
  • Yüksek megapikselin bir faydası, fotoğraflardan istemediğiniz yerleri kesip yeni fotoğraflar oluşturmanıza izin vermesidir. 41 MP gibi çok yüksek çözünürlükler de benzer şekilde görüntüyü kırparak kayıpsız dijital zoom yapabilmenizi sağlar.
  • 8 MP ortalama olarak yeterli bir çözünürlüktür. Benim kullandığım telefon 5 MP; bu çözünürlük de yeterli ama, biraz daha yüksek olmasını tercih ederdim.



Odaklama
  • Fixed Focus: Sabit odak. Ucuz telefonlarda bulunur. Yakın çekimler bulanık çıkar. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • EDOF: Tam odak / Full focus. Nokia inatla kullanıyor. Fixed focus’tan daha iyi sonuç verir ama yakın çekimler yine de bulanıktır. Avantajı manzara tipi çekimlerde netleme derdinin olmamasıdır. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • AutoFocus: OtoFokus / Otomatik odaklama. AF şeklinde kısaltılıyor. Yakındaki objeleri net çekebilmenizi sağlar. En iyi, en yüksek fiyatlı telefonlarda bu özellik bulunur. Elbette her AutoFocus özellikli kamera acayip kaliteli olacak diye bir şart yok. Ama yine de AutoFocus özelliği bulunmayan bir telefon alırken iki kere düşünmenizi tavsiye ederim. Detaylı bilgi için tıklayın.

Flaş
  • LED flaş: Aslında flaş değil. Bildiğiniz led ışık. Ama sadece fotoğraf çekerken yanıp söndüğü için flaş demişler. LED flaşlar az ışıklı ortamlarda ışığı arttırır, ama mucizeler beklemeyin. Hatta Nokia E63 gibi LED ışığı fotoğraf kalitesini arttırmak yerine azaltan telefonlar bile var. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Xenon flaş: Bildiğimiz flaş gibi çalışır, ama normal kameralardakine oranla biraz daha düşük kuvvette olabilir. LED flaşlara göre çok daha iyi sonuçlar verir, ancak az sayıda telefonda bu özellik bulunur. Detaylı bilgi için tıklayın.

Xenon Flash nedir?

Çekim hızı
  • Siz kamerayı açıp fotoğrafı çekene kadar Spiderman Peter Parker’a mı dönüşüyor? Anı yakalayabilmek için hızlı bir fotoğraf makinasına ihtiyacınız var. Sony Xperia S ve Xperia Sola gibi telefonlar kapalı haldeyken bile deklanşöre basıldığında fotoğraf çekebiliyor.
  • Kimi telefonlarda bir deklanşör yani fotoğraf çekmek için ayrılmış bir düğme olmuyor. Dolayısıyla dokunmatik ekran ile yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da sizi yavaşlatacak bir durum.
  • Telefonunuzun odaklama / netleme hızı da son derece önemli. Yoksa anı bulanık bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Az ışık / Gece performansı
  • Telefon kameraları genellikle az ışık konusunda sorun yaşıyorlar. Ya görüntüyü noise’a boğuyor, ya da bulanık çekiyorlar. “Ben gece çekim yapmam” demeyin. Az ışık dediğimiz şey, akşam saat dokuzda oturma odanızdaki ışıktır. Bu durumda çocuğunuzun ilk adımlarını bulanık fotoğraflamak istemezsiniz herhalde. Dolayısıyla alacağınız telefonun incelemelerine bakarak az ışık performansını kontrol etmenizi öneririm.



Lens kalitesi
  • Fotoğraf kalitesini etkileyen faktörlerden biri lens kalitesidir. Örneğin Carl Zeiss ya da Schneider-Kreuznach ibaresini görüyorsanız, muhtemelen iyi bir kamera ile karşı karşıyasınız demektir. Elbette bir tek buna bakarak karar vermeyin. Diğer özelliklere de mutlaka bakmalısınız.

Kamera yazılımı ve ekstra özellikleri
  • Kimi telefonlarda kamera yazılımı öylesine sinir bozucu olabiliyor ki telefonunuzla fotoğraf çekmekten iyice soğuyabiliyorsunuz. Mesela yaptığınız ayarları kaydetmeyip her seferinde sıfırlayanlar var. Ya da deklanşör sesini kapatmanıza izin vermeyen, bu yüzden bir konferansta bütün yüzlerin size çevrilmesine sebep olanlar da var. Bunlar ince detaylar, ama önemli detaylar.
  • Telefon kameralarında panorama çekim, yüz tanıma, gülümseme tanıma, birden fazla çekim, en iyi fotoğraf modu, HDR çekim, geotagging, WP8’deki “lens” özelliği gibi pek çok ekstra özellik bulunabilir. Bu özelliklerin kimisi eğlencelik olsa da, kimisi çok işinize yarayabilir.

Video kaydı
  • 720p kayıt pek çok durum için yeterlidir, ama elbette daha iyisi olsun istiyorsanız, 1080p kayıt yapabilen bir telefon seçmelisiniz. 720p, 1080p çözünürlükler hakkında bilgi için tıklayınız.
  • Dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, bazı yerlerde ikisinin de HD olarak belirtilmesi. Gerçek HD çözünürlük 1080p’dir. Kimi zaman buna full-HD diyorlar. 720p ise olsa olsa “yarım HD” olur.
  • Her HD’yim diyenin görüntü kalitesi aynı olmuyor. Bazen çözünürlük yüksek olduğu halde düşük görüntü kalitesine sahip olan kameralar olabiliyor.
  • Beklentilerinizi düşürün: Optik zoom özelliğinin eksikliği pek çok telefon kamerasını “yarı profesyonel” çekimler için bile işe yaramaz hale getiriyor. Buna titreme, mikrofonun sesi az kaydetmesi, standart tripodlara bağlanamama gibi olumsuzluklar da eklenebilir.
  • Kısacası, video kaydı konusunda çözünürlük (HD olması falan) önemli ama, sıradan bir kompakt kamera ile daha işe yarar görüntüler çekebilirsiniz. HD olmayan bir Sony fotoğraf makinası ile çektiğim videolar, Sony Xperia S ile çektiğim HD videolardan çok daha iyiydi, çok daha işime yaradı.

İlgili: 1080p kamerası olan telefonlar



Telefon özellikleri
  • Kamera özellikleri ne kadar süper olsa da, sonuçta bu cihazı telefon olarak da kullanacaksınız. Dolayısıyla işletim sisteminin ve diğer özelliklerinin ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olun. Bunlar bu makalenin kapsamı dışında kalıyor ama, en temel birkaç tanesini söylemeden geçmek istemiyorum: Seçeceğiniz telefon yavaş çalışmasın, pili çok çabuk bitmesin, iki de bir kilitlenip kalmasın.

İlle de "En yüksek fotoğraf kalitesi hangi telefonda?" diye soruyorsanız, şu anda Nokia 808 PureView ve Nokia Lumia 1020'den daha iyi fotoğraf çeken bir telefon bilmiyorum. Ancak unutmayın ki fotoğraf çekmek, telefonların ek özelliklerinden birisi. Yani sıradan kompakt kameralar telefon kameralarından daha iyi sonuçlar verebiliyor.

Bir de şu var: Fotoğrafı siz çekiyorsunuz. En iyi kameralı telefonu bırakın, en iyi DSLR bile olsa elinizde, çekeceğiniz fotoğrafın kalitesi eninde sonunda size bağlı. Hangi açıdan, hangi ayarlarla, ne şekilde, neyi çekeceğinize siz karar vereceksiniz.

Bu yazı sizin için Mobil Yazılar tarafından yazıldı. Mobil Yazılar %100 orijinal içerik üreten bir blog. Bu yazıyı beğendiyseniz, aşağıdaki bağlantılardan birine de tıklayarak diğer yazılarıma göz atmanızı ya da buraya tıklayarak Twitter'da Mobil Yazılar'ı takip etmenizi rica ederim.

İlgili linkler:
Xperia Sola ve Xperia S fotoğraf kalitesi karşılaştırması
1080p Full HD video çekebilen cep telefonları listesi
HD, Full HD nedir? 720p ile 1080p arasında ne fark vardır?
En iyi fotoğraf çeken telefonlar (2013)

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: