Cuma, Ekim 24, 2014

Calibro'ya yeni fontlar yükleme ve kontrastı artırma

Calibro Basic'in içinde çeşit çeşit fontlar yüklü geliyor. Ancak siz bunlardan başka fontlar yüklemek isteyebilirsiniz. Calibro Basic incelemesinde Kindle'a göre kontrast seviyesinin biraz düşük olduğundan bahsetmiş ve bunun fontlarla alakalı olabileceğinden bahsetmiştim. Belki bir faydası olur diyerek e-ink cihazlar için özelleştirilmiş fontları araştırdım. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz bir sitede %25 kalınlaştırılmış fontlara rastladım. Bana kalırsa bu fontlar gerçekten işe yaradı, özellikle de "Calibri" fontunu seçtiğimde Calibro Basic'in ekranındaki yazılar daha okunaklı oldu.



Siz de Calibro'nuza yeni fontlar yüklemek isterseniz:
  • Cihazı beraberinde gelen MicroUSB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın. 
  • Cihazda çıkan seçeneklerden "PC Bağlantısı"nı seçin. 
  • "Bilgisayarım"da Calibro'nuz görünecektir. Çift tıklayarak açın. 
  • Pencerenin üst tarafındaki adres çubuğuna tıklayın. Adresin sonuna "\system" yazın ve Enter'a basın. Örneğin "E:\system".
  • Şimdi Calibro'nun gizli ayarlarının bulunduğu klasöre girdiniz. Dikkatli olmanızı, ne yaptığınızı bilmiyorsanız hiçbir dosyayı değiştirmemenizi tavsiye ederim.
  • Fontlarımızı atacağımız klasör, adı üstünde, "Fonts" klasörü. Bu klasöre girin.
  • Bu klasöre dilediğiniz TTF fontları ekleyebilirsiniz. Bahsettiğim özelleştirilmiş fontları yukarıda adresini verdiğim siteden, ya da buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Küçük bir de not: Bu özelleştirilmiş fontlar arasında Arial fontu biraz garip kaçmış, dilerseniz onu yüklemeden geçebilirsiniz.
  • İşlem tamamlandıktan sonra klasörü kapatıp, cihazı "güvenle kaldır"dıktan sonra, yeni fontlarınızın ayarlar menüsünde çıktığını göreceksiniz.
Güncelleme:

Donanım Haber, Serdar Kuzuloğlu incelemesi ve diğer sitelerden bu yazıya gelenler için ek yapayım:
"Hangi font kalın?" sorusuna cevaben: Cihaza attığınız fontların hepsi %25 daha kalın. Calibri, Times New Roman, Garamond, Georgia, Verdana gibi isimlerde bu fontlar. Okuduğunuz kitabın fontunu değiştirmek için kitabın içinden ayarlara girin, "Yazı Tipi" maddesine tıklayın. "Custom" yazan yere tıklayıp istediğiniz fontu seçin. Ben Calibri ve Times New Roman fontlarını beğendim. Gelmişken Calibro Basic incelememe ya da Calibro Touch Lux incelememe de bakarsanız sevinirim, okumak için tıklayın. Ayrıca Calibro ile ilgili pek çok konu hakkında yazmaya devam ediyorum, onlara göz atmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Güncelleme: Nasıl yapıldığının resimlerle anlatılışı şu şekilde:

Bilgisayarınızdan yapacaklarınız:



Calibro'dan yapacaklarınız:




Ayrıca, konunun bir ucu "kontrast" olduğu için, bir tavsiyede daha bulunabilirim. Eğer sayfa geçişlerinde önceki sayfanın izi kalıyor, yazılar silik çıkıyorsa, Ayarlar'a girin, "Gelişmiş" seçeneğine tıklayın. Buradan "Tam Sayfa Güncelleme" maddesine tıklayıp, "Her zaman" olarak değiştirin. Artık sayfa geçişlerinden sonra iz kalmayacaktır.

İlgili linkler
Calibro Basic incelemesi
Calibro Touch Lux incelemesi
Calibro Basic ipuçları
E-kitaplarla ilgili yazdığım her şey

8 yorum:

tinman403 dedi ki...

Aynı yöntemi izledim. Fontsa çıkardım. olmadı uzantıyı ttf den otf e çevirdim yine de olmadı.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Font değiştirme işini ben beceremdim. Ne ayarlar menüsü altından eklediğim fontları görebiliyorum ne de okuduğum kitaptan yazı fontu değiştirme menüsü vs. görebiliyorum. Adımların ekran görüntülerini paylaşmanız mümkün müdür?

Teşekkürler

Zeki dedi ki...

Merhaba. Bir şey sorucam. Calibro'nun kendi içinde bulunan fontları otf uzantılı bende. Ama sizin eklediğiniz fotolarda gördüğüme göre ttf uzantılı. Bunun sebebi nedir ?

Bende sonradan eklediğim fontlar gözükmüyor. Sonradan ttf uzantılı font eklemeye çalışıyorum sizin verdiklerinizden. Ama cihazın orjinal fontları otf. Acaba gözükmemesinin sebebi bu mudur ?

Teşekkürler..

z dedi ki...

Merhaba. Fonts klasörünün içine atmanız gerekiyor, Adobe klasörüne atarsanız cihazda gözükmez. Saygılar.

mimi dedi ki...

Ilginç bir inceleme için teşekkür ederiz. Çok güzel yazı. Evet, ve iyi bir kaynak http://e-ink-reader.ru/index_en.html. Ücretsiz bir kütüphane, ürün bakımı ipuçları, arka ışık hikayesi de var.

z dedi ki...

Hey Ivan, I'm the author of this blog. Thanks for the fonts and other resources about e-ink readers! I'll leave a link to your homepage here so people can find more of your content.

PocketBook hakkında çeşitli incelemelere yer veren ve bu yazıda geçen fontları paylaşan sitenin ana sayfası: http://e-ink-reader.ru/pocket_en.html

mimi dedi ki...

Hi, z dedi ki... Please change the main page address of the site from http://e-ink-reader.ru/pocket_en.html to http://e-ink-reader.ru/index_en.html
Thank you!

z dedi ki...

Hi, Ivan, I didn't notice that you have that much content in your web site! Thanks again.

Asıl ana sayfa burasıymış: http://e-ink-reader.ru/index_en.html

İlginizi çekebilir: