Cuma, Şubat 29, 2008

Bir PDA bir dizüstü bilgisayarın yerini doldurabilir mi?

Bilgisayarım bir günlüğüne benimle birlikte değildi. Gün boyunca takip ettiğim sitelere girmek için Pocket PC'mi kullandım.

Sonra Pocket PC'm için bir çizim programı indirmek istedim. IE Mobile ile Google'a girip "drawing program ppc" diye arama yaptım. Çıkan ilk sonuçlardan FreewarePPC sitesinin linkine tıkladım. Pencil Box isimli programı indirmeye karar verdim. Download linkine tıklayınca, "download.exe" isimli bir dosya indirmek istedi, şüphelenip vazgeçtim. Programı orijinal sitesinden indirmek istedim. Download linkini buldum. Handango isimli download sitesi üzerinden indirilebilecek şekilde link vermiş programın geliştiricisi. Tıkladım. Açılan sayfadaki Free Download linkine tıkladım. "Cihazınızın modelini seçmelisiniz" gibisinden bir uyarı çıktı. Uyarının altındaki açılır liste kutularını kullanarak cep bilgisayarımın modelini seçmeye çalıştım. Seçilmiyordu. IE Mobile'ın sorunu olduğunu düşünerek aynı sayfayı Access NetFont ile denedim, yine olmadı. IE Mobile'a döndüm. Belki de o download.exe yi indirmeliydim diye düşünerek FreewarePPC'ye geri döndüm. İndirdim, çalışmadı. Handango'ya geri döndüm. Cihazımı seçmeyi bir kez daha denemek istedim. "Tüm cihazları göster" diye bir link vardı, ona tıkladım. Bir sürü PDA resmi içeren büyük bir sayfa açılmaya başladı. HP'yi bulmaya çalıştım. HTC'yi buldum, HP de yakında olmalıydı. Ama hayır, firmalar alfabetik listelenmemişti ve cihaz resimleri de yüklenmediği için HP'yi bulamıyordum. Vazgeçtim. Bir önceki sayfada popüler PDA'lar listeleniyordu, elimdekine en yakın modeli seçtim. Bu sefer olacak gibiydi. Download linkine tıkladım. Bir sayfa açıldı ve "Üye olmalısınız" dedi. İçimden Handango'culara iltifatlar yağdırarak üye olmak üzere sahte bir mail adresi yazdım, devam düğesine tıkladım. IE Mobil çöktü.

İş çoktan inada binmişti. IE Mobile'ı yeniden açtım. Google'dan tekrar arama yaptım. Bu sefer başka bir download sitesinden indirmek istedim. Programı buldum, download linkine tıkladım, bu sefer PocketGear sitesine vardım. Neyse ki bu siteden bir şey indirmek için üye olmak şart değildi. Download linkine tıkladım ve bekledim. Hiçbir şey olmadı. Yine IE Mobile'dan kaynaklanabileceğini düşünerek NetFront'a geçtim. NetFront'ta sorun çıkaran hiç bir siteye rastlamamıştım, ama PocketGear çıkardı. Simple Browsing moduna geçtim, Pencil Box'u arattım, download linkine tıkladım. Sonunda programın zip dosyasını indiriyordum! İndirdim, CF kartımda taşıdığım EzyUnZip programı ile zip dosyasının içeriğini çıkarttım. Çıkan dosyaya tıkladım, ne dese beğenirsiniz? "Üzgünüm, bu pogramı masaüstü PC'nizi kullarak yüklemelisiniz!"

Sanırım bir saat kadar uğraştım ve programı yüklemeyi başaramadım. Böyle bir kullanıcı deneyiminde emeği geçen tüm arkadaşlara iltifatlarımı sunuyorum.

Oyuncular
- Başına geleceklerden habersiz kullanıcı
- download.exe indiren download sitesi FreewarePPC
- Kendi sitesinden indirmeye imkan tanımayan ve .cab dosyası sunmayan geliştirici
- Açılır kutuların içini dolduramayan, indir linkine tıklayınca tepki vermeyen, kimi zaman da sadece çöken IE Mobile
- Kutuların içini doldurmamakta IE Mobile'dan aşağı kalmayan Access NetFront
- Saçmasapan, hatta Reha Muhtar'ın deyimiyle "sapalak" seviyesindeki sitesi ile Handango
- İndirilen şeyin .cab olup olmadığını söylemeyen PocketGear
- Windows Mobile'a beraberinde gelmesi gereken pek çok programı dahil etmeyen, cihazın adını Pocket PC koyup normal PC olmadan eksik kalmasına sebebiyet veren, kullanıcılara kolayca program indirebilcekleri bir çözüm sunmayan Microsoft

İnsanlar "Bu PDA'yı laptop yerine kullanabilir miyim?" diye soruyor. Çok temel şeyler için, evet olabilir. Ama fazla bir beklentiniz olmasın.

Not: Bu yazıyı Palm'ım ile yazdım. Ama Pocket PC ile bugünlük bu kadar savaş yeterdi, değil mi?

Not 2: "Hani Pocket PC tavsiye ediyordun?" diye düşünebilirsiniz. Bu deneyim aşk-nefret ilişkisinin nefret kanadında kalanlardan.

Hadi bir not daha: Kimi zaman da iki dakika içinde istediğim programı bulup kurabiliyorum. Bu kötü deneyimde pek çok faktör bir araya geldi. Buna benim inatlaşmam da dahil olabilir.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

2 yorum:

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

İşte iPhone'un bu kadar tutulmasının altında yatan sebep: Kolay program kurulumu.

iPhone fanatikleri bir kurulum programı yazmışlar (Installer.app) ve bu program herşeyi otomatik yapıyor:

"Installer.app is a UIKit based package manager for the iPhone. It works by downloading packages over WiFi (wireless networking) or EDGE. It supports installing, updating and uninstalling applications from multiple sources."

http://iphone.nullriver.com

z dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,

Son gelişmeler iPhone'un normal yazılım yükleme sisteminin de aynı şekilde çalışacağına işaret ediyor.

Böyle olması lazım. Kullanıcıya "çözüm" sunmak lazım. iPhone çıkmadan önce SmartPhone sektörünü de öldü gösteriyorlardı. Demek ki doğru yapınca oluyormuş.

İlginizi çekebilir: