Android işletim sistemli tabletler çoğaldı, iPad ise rakip tanımaz bir şekilde satışlarına devam ediyor. HTC ise pek çok firma gibi “kopya” olmayı değil, orijinal olmayı seçti. HTC Flyer, 7 inç boyutu, HTC Sense arabirimi ve HTC Scribe kalemi ile notlar alabilmenizi sağlaması ile rakiplerinden faklılaşan bir tablet.
Kutudan Çıkanlar
Cihazın kutusundan cihaz, şarj adaptörü, MicroUSB kablosu ve hızlı başlangıç kılavuzu çıkıyor. Eğer Amerika’dan, BestBuy’dan alacaksanız, kalemi ve kılıfını ayrıca almanız gerekiyor.
Tasarım
Cihaz hoş bir tasarıma sahip, siyah, beyaz ve metalik renklerden oluşuyor. Şık ve dikkat çekici bir tasarımı var. iPad kopyası gibi durmuyor. Kenarlarındaki eğim sayesinde elinizde daha sağlam bir şekilde tutabiliyorsunuz.
HTC Flyer’ı seçmemin nedenlerinden biri, 7 inç olması. Yani iPad’den, Motorola Xoom’dan küçük olması. Evet, ekran daha küçük ama, ben bu boyutu çok daha kullanışlı buluyorum. Küçük çantalarıma sığdırabiliyorum. Yanımda hemen hemen her yere götürebiliyorum. Best Buy’da Xoom’u da denemiştim, ancak çok ağır ve gereğinden fazla büyük buldum doğrusu. Bu boyutta başka tabletler de var, ancak şu anda sanırım en iyisi HTC Flyer.
Ekran
HTC Flyer’ın 7 inç WSVGA (1024x600 piksel çözünürlükte) ekranı var. Ekran AMOLED değil ama, son derece kaliteli bir LCD. Elbette AMOLED ile karşılaştırınca renkler biraz soluk gelebilir, yine de HTC Flyer’ın ekranında da her şey güzel gözüküyor. Görüş açısı da çok geniş. Yani iki kişi yan yana baktığınızda ekrandaki görüntünün bozulması, negatifi alınmış gibi görünmesi söz konusu değil. Güneş ışığı altında da oldukça başarılı.
Ses
Cihazda standart 3,5mm kulaklık girişi ve çift hoparlörler var. Hoparlörlerin çift olması iyi ama, cihazın arka tarafında kaldıkları için pek bir anlam ifade etmemişler. Nokia N800’de de çift hoparlörler ön tarafta olduğu için müziği gerçekten stereo olarak dinleyebiliyordunuz. Flyer’da ise ses arkadan yansıyıp geldiği için stereo etkisini kaybediyor. Ancak ses kalitesi genel olarak güzel ve ses oldukça yüksek çıkabiliyor.
Performans, Hafıza, Pil Ömrü
Cihazın 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon işlemcisi ve 1 GB RAM’i var. Cihaz performans bakımından beni son derece tatmin etti. En karmaşık web sitelerinde bile zorlanmadan gezebiliyorum.
Cihazın dahili belleği 16 GB, ancak sizin ulaşabileceğiniz bellek bunun yarısı kadar. Bu pek hoş olmamış, çünkü tüketici “16 GB” diye satılan cihazdan hiç değilse 14 GB’ını kullanabileceğini düşünür. Yaklaşık 7 GB’lık bir alan “Internal Storage” olarak ayrılmış. Kalan 8,69 GB’lık bölüm ise “Tablet Storage” olarak adlandırılmış. Yine de çaresiz değilsiniz, çünkü cihaz 32GB’a kadar MicroSD kartları destekliyor.
Pil ömrü benim için yoğun kullanımda bir gün, normal kullanımda iki gün oluyor. Cihazın pili değiştirilemiyor ama, adaptörünün yanı sıra beraberinde gelen MicroUSB kablosu ile de şarj edilmesi kolaylık sağlıyor.
HTC Scribe Kalemi – Gerçekten bir işe yarıyor mu?
HTC Flyer’ı diğer tabletlerden ayıran şey, bir kalemi olması. Bu kalem kimi ülkelerde ayrı satılıyor, kimi ülkelerde de cihazla birlikte veriliyor. AAAA (4A) pille çalışıyor, yani aktif bir kalem (Amerika'dan alacaksanız, bu pillerden de almayı unutmamalısınız). Cihaza yaklaştırdığınızda algılıyor. Kalem ile birlikte kullanmak üzere HTC Notes, Polaris Office, PDF Viewer, Reader, Fotoğraf Galerisi ve Kid Mode yazılımları yüklü geliyor. Bu programlar dışında, kalem ile ekrana bir kere dokunarak istediğiniz yere not alabiliyorsunuz. Örneğin bir web sitesinin ekran görüntüsünü alıp üzerine not düşebiliyorsunuz. Ancak kalem bu programlar dışında çalışmıyor, yani eski cep bilgisayarlarımızdaki gibi arabirim kalem ile kontrol edilmiyor. Menüleri, düğmeleri yine parmağınızla seçiyorsunuz. Kalemin kullanımı hakkında fikir edinmek için Mobil Yazılar'a ait aşağıdaki videolara göz atabilirsiniz.
Kalem gerçekten bir işe yarıyor mu? Hem evet, hem hayır. Not almak, PDF dosyalarını işaretlemek gibi kullanım alanları var kalemin, ama tam bir dijital not defteri olabilmesi için yazılımların biraz daha olgunlaşması gerekiyor. Şu anda pek çok programda kullanılabiliyor, ama daha da fazlası lazım. Hem HTC’nin daha fazla kullanım alanı sunması, hem de yazılım geliştiricilerin kalem destekli yazılımlar üretmesi lazım. Ayrıca HTC’nin kalem kullanımını mümkün olduğunca sorunsuz bir deneyim haline getirmesi lazım. Kalem ve kağıda rakip olmaya çalışan bir cihazdan bahsediyoruz. Eğer not alma özellikleri kalem ve kağıt kullanımı kadar sorunsuz olmazsa, tek rekabet avantajını da kaybedebilir. Şu anda çok az da olsa bu konuda problemleri olduğunu söyleyebilirim.
HTC Notes programı Evernote ile senkronize çalışıyor. Çizimlerinizin yanı sıra fotoğraf ve ses de ekleyebiliyorsunuz. Basit kullanımlar için sorun çıkarmıyor ama, geliştirilmesi gereken yönleri olduğu ortada. Örneğin, el yazınızı mükemmel şekilde algılamasını, arama yaptığınızda bulmasını beklemeyin. Hatta arama sonuçlarında bilgisayarınızda oluşturduğunuz dokümanlar bile çıkmayabiliyor. Bununla birlikte, cihaz içerisinde yazdığınız metinleri formatlamak, bold, italik yapmak için hiçbir seçenek yok. Yani kalemle yazdıklarınız dışında resmen bir “Windows Notepad” ile karşı karşıyasınız.
Kalem ile ilgili bir problem de, eski cep bilgisayarlarında olduğu gibi kalemin cihazın içine gizlenememesi. Yani Flyer’ınızı yanınızda taşırken, kalemi de koyacak bir yer bulmalısınız. Ne yazık ki kalemin bir klipsi de yok, yani ceket cebinize tutturmanız mümkün değil. Sanki düşüp kaybolsun diye özellikle uğraşılmış gibi! Ben cihazı aldığım sırada Best Buy’da kalemi de takabileceğim gözü olan bir kılıf bulunmuyordu. Zaten kalemi de ayrı satıyorlar, yani şöyle bir bakınca sanki kalem çok popüler olmasın istenilmiş gibi duruyor!
Kamera ve Video
HTC Flyer’ın 5 megapiksel kamerası autofocus destekli, bu çok güzel, ancak net görüntü elde etmek konusunda ciddi problemleri var. Dokümanları fotoğraflamak konusunda sorun yok, yakın plandaki nesneleri güzel çekiyor. Ama sanki lens yakın çekime ayarlanmış gibi, normal manzara fotoğraflarında hafif hafif bulanıklaşıyor. Video konusunda ise, sözde 720p, ama ortaya çıkan videoların HD ile alakası yok kesinlikle. Yine bir bulanıklık.
Kamera arabirimi iyi, o konuda bir problem yaşamadım. Ekran büyük olduğu için sanırım, çektiğiniz nesneden normalden fazla uzaklaşmanızı gerektiriyor, bu da ilk başta anlam veremediğiniz garip bir his oluşturuyor. “Bir gariplik var kamerada ama, ne?” diyorsunuz yani. Bir de, bu büyüklükte bir cihazı çıkartıp fotoğraf çekmek hem sosyal olarak hem fiziksel olarak biraz sıkıntı olabiliyor. iPad, Motorola Xoom ya da benzerleri kadar büyük değil ama, yine de dikkat çekici bir büyüklüğü var. “Gösteriş meraklısı” gibi gözükmek istemediğiniz durumlarda HTC Flyer ile fotoğraf çekmek istemeyebilirsiniz. Bir de, cihazın büyüklüğü çantadan/kılıftan çıkarma isteğini de azaltıyor. Gerçekten iyi bir kamerası olsaydı bu iki duruma katlanılabilirdi, ancak bu hali ile pek de değmiyor.
HTC Flyer’ın ön yüzünde de bir kamera var. Bu kamera video konferans için eklenmiş, ancak daha çok eğlenmeye yarıyor. Snapbooth yazılımı ile kendinize görsel efektler verebiliyorsunuz. Birkaç arkadaşınızla birlikte denediğinizde çok gülebilirsiniz.
Kısacası, kamerası autofocus da olmasaydı bu incelemede HTC Flyer'ı kamera açısından Nokia E63'ün yanına (yerin dibine) gönderirdim. Beklentilerinizi düşürün.
Devamı burada: HTC Flyer kamerası ile çekilmiş örnek fotoğraflara bakmak için tıklayın.
Multimedya
Cihazın video ve fotoğraf görüntüleyicisi tek bir arabirim altında, Fotoğraf Galerisi’nde birleştirilmiş. Müzik konusunda ise ayrı bir yazılım var. Bir de YouTube programı var elbette.
Cihazın kutudan çıktığı hali ile her türlü video formatını desteklemesini bekleyebilirsiniz. Ne yazık ki desteklemiyor. Elbette cihaza kurabileceğiniz ekstra programlarla bu sorunu bir nebze olsun aşabilirsiniz. Bir Canon fotoğraf makinesinden çıkan full HD (1080p) videoları oynatamadığını, aynı makineden çıkan 720p videolarda ise sorun yaşadığını belirtmeliyim. Normal 720p videolarda ise sorun yaşamadım.
Android işletim sistemi bu noktada işe yarıyor işte. Gerekli programları kurarak HTC Flyer ile internet radyolarını dinleyebilir, YouTube videolarını kaydedebilir, TV ve radyo yayınlarını dinleyebilirsiniz. Ayrıca web tarayıcısının Adobe Flash destekli olması da internetteki pek çok içeriğe doğrudan web tarayıcısını kullanarak ulaşabilmenizi sağlıyor.
İnternet
Flash destekli internet gerçekten güzel bir şey. HTC Flyer ile hemen hemen her siteyi açabilir, Flash içeriklerine ulaşabilirsiniz. Hem de düşünülenin aksine, Flash yüklü sayfalar son derece hızlı bir şekilde çalışıyor.
Doğrusu tarayıcı arabirimini sıradan tüketici için biraz karmaşık buldum. Bir de, linklere tıklamayı öğrenmek zaman alabiliyor (Küçük bir alandaki birkaç linkten birine tıklamaya çalışırken yanlış linklere basabiliyorsunuz). Elbette Firefox, Opera ve Dolphin HD gibi alternatifleriniz de bulunuyor. Genel olarak bakıldığında ise HTC Flyer’da internetin son derece güzel bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim (Fan sesi olmadan internette gezinmek de ayrı bir güzellik!)
HTC Flyer, Twitter, Facebook ve Flickr ile entegre çalışabiliyor. Diğer sosyal mecraların yazılımlarını da indirebiliyorsunuz. E-posta için de güzel bir yazılımı var. Birden fazla e-posta hesabınızı ayarlayıp mesajlarınızı alabiliyorsunuz. Nokia N800 ile çektiklerimden sonra HTC Flyer ile o kadar rahat ettim ki anlatamam. Tek dezavantajı mesajlarla birlikte eklentileri de indirmemesi.
Android Programları ve Oyunları
HTC Flyer’ı ilk aldığımda Android Market’teki pek çok yazılım cihaz ile uyumsuz gözüküyordu. Arama yaptığınızda Market’te çıkmıyordu bile. Ancak yavaş yavaş yazılımlar gelmeye başladı ve cihaz daha keyifli bir hâle geldi. Symbian ve Maemo’nun aksine, aklınıza gelebilecek her konuda yazılım var ve öyle “alfa vesiyon” gibi de durmuyorlar. Elbette iPhone ya da iPad ile rekabet edemez, ancak “şunu da bulamadım” dedirtmiyor. Market’in problemi ise, Türkiye’de ücretli yazılımları satın almaya izin vermiyor olması. Gerçekten can sıkıcı.
HTC Sense
HTC Flyer’ı rakiplerinden ayıran özelliklerden biri, HTC Sense arabirimi. HTC, Windows Mobile’ı adam eden şirket, bu tecrübesini Android’e taşımış ve kullanması son derece keyifli bir arabirim ortaya çıkarmış. Neredeyse tablet ile ilgili aklınıza gelebilecek her şey için bir wigdet ve ona eşlik eden bir yazılım var. Bu widget’lar da öyle göstermelik değil, gerçekten kullanışlılar ve işe yarıyorlar. HTC Sense arabirimi ile ilgili çektiğim videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Sonuç – HTC Flyer almalı mısınız?
HTC Flyer bir tablet olarak güzel. Hızlı, keyifli, taşıması kolay, pil ömrü iyi. Flash destekli olduğu için internette her türlü içeriği görüntüleyebiliyor. HTC Sense arabirimi cihazı kullanmayı çok keyifli hale getiriyor. Android işletim sistemi ise istediğiniz hemen her türlü yazılıma ulaşabilmenizi sağlıyor.
Bir dijital not defteri olarak ise “yeterli”. Asıl ön plana çıkmaya çalıştığı noktada sadece “yeterli” diyorum, çünkü kalem ve kağıt ile rekabet etmekte mükemmel bir performans sergileyemiyor. Yazması, çizmesi, dokümanlara notlar alması keyifli, ama ufak tefek sorunlar yaşamanız olası. HTC’nin kalem deneyimini mükemmelleştirmesi gerekiyor. Yine de, bir “dijital” not defteri olarak Windows Tablet’ler dışında rakibi yok.
Eğer 3G özelliği olmayan versiyonunu alacaksanız, bir probleminiz daha var: Artık yazılımlar offline kullanıma uygun tasarlanmıyor. Cihazın telefonlarla interneti paylaşma konusunda da sıkıntısı var. Yani tam kapasite ile, gerçek bir “mobil” bilgisayar gibi kullanabilmek için, 3G’li versiyonunu almanız gerekiyor. 3G versiyonun bir avantajı da daha çok hafızasının olması (WiFi versiyon Michael Mace’in tavsiyesine uyularak yapılmış gibi duruyor!)
Bir de, “iPad mi, yoksa HTC Flyer mı?” sorusu var. Anneme bir tablet alacak olsaydım, iPad alırdım. Android işletim sistemli tabletlerin bir “geeky” yönü var; yani, cihazın detayları ile uğraşmak isteyen, sorun çıktığında bir şekilde bunu halledebilecek, vakti ve sabrı olan kişiler için bu tabletler (Elbette Maemo'dan çok daha iyiler). Daha sorunsuz bir deneyim için iPad diyorum. Elbette cihazın boyutu da önemli, eğer 7 inç’lik bir iPad olsaydı HTC Flyer’ı satın alırken daha zor bir karar vermem gerekecekti. iPad bu hali ile benim için fazla büyük. iPad'i sıkıcı ya da büyük buluyorsanız, ya da tabletinize ayıracak vaktiniz varsa, HTC Flyer'ı beğeneceksiniz. Ben her gün büyük keyifle kullanıyorum.
Şimdilik bu kadar, karar sizin.
İncelemenin devamını ayrı ayrı yazılar halinde yazıyorum:
HTC Flyer kamerası nasıl fotoğraflar çekiyor?
HTC Flyer'ın takvim / ajanda özellikleri
Ayrıca tabletlerle ilgileniyorsanız şu yazıya da göz atmalısınız: Tablet rehberi: Tablet alırken nelere dikkat etmeli?
Bu incelemede kullanılan tüm fotoğraflar ve videolar Mobil Yazılar tarafından çekilmiştir.Mobil Yazılar YouTube kanalına gitmek için tıklayın.
Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İlginizi çekebilir:
-
Sony Xperia telefonunuz açılmıyorsa ya da takıldıysa açma kapama düğmesi ile sesi yükseltme düğmelerine aynı anda 5-10 saniye boyunca basıl...
-
Elektrik kesildiğinde telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazların şarjının hemen bitmemesi için neler yapmalı? Elektrik kes...
-
Kindle , “İyi ki satın almışım” dediğim nadir cihazlardan. Daha önce Kindle incelemesi yapmış, e-kitapların Türkiye’de nasıl satabileceğin...
-
Artık eski telefonunuz size yetmiyor. Şu akıllı telefonlardan birine geçmek istiyorsunuz. Pek çok seçeneğiniz var, Android, iOS, Windows Pho...
-
Sony Ericsson Xperia Pro , klavyeli , otofokus kameralı, Android işletim sistemli, fiyatı 1000 TL civarında olan bir telefon. Küçük kardeşi ...
-
Nokia E7 , klavyesiz yapamayanların uzun süredir beklediği bir telefon. İlk bakışta N8 'in klavyeli versiyonu gibi gözüküyor ama klavyed...
-
Nokia C3 , klavyeli, uygun fiyatlı, ama "akıllı" değil. Yani Symbian işletim sistemine sahip değil, bu yüzden "akıllı telefon...
-
MacBook Air' de bazı tuşlar eksik mi? Mesela Delete tuşu nerede? Ya da Home tuşu, ya da End tuşu? Windows yüklü laptoplardan MacOS yüklü...
-
Bir klavyeli telefon sever için Nokia'nın pek çok çeşidi var. Son dönemde satışta olan ve ikinci el olarak bulunabilecek modellerden bi...
-
Sony Ericsson Xperia Mini Pro hem ufak , hem klavyeli , hem otofokus kamerası var, hem de Android işletim sistemli. Bir de fiyatının 1000 T...
6 yorum:
Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.
Beğendiğinize sevindim, çok teşekkürler :)
Beğenilmeyecek gibi değil ki.. Müdavimiyim sitenizin. Bir ara epey sessiz kalmıştınız ama şimdilerde iyi gidiyor...
Kaan.
Çok teşekkür ederim, böyle güzel yorumlar almak iyi geliyor doğrusu!
benim işim gereği word excel kullanmam gerekiyor. formulleri rahatlarıla kullanabilir ve excel de işlemler yapıp yeni dosyalar kaydedebilir miyim? cahilce bir soru olabilir ama 3G özelliğinde sim girişi var ve samsung galaxyde olduğu gibi istersem telefon görüşmeside yapabiliyorum dimi?
Çok tekkür ederim aydınlatıcı bilgiler verdiğinz için yaklaşık 1,5 saattır okudum yazılarınızı ve inceldim teşekkür etmeden geçmek istemedim elinize saglık.
Yorum Gönder