Cumartesi, Aralık 24, 2005

LifeDrive


Lütfen Dikkat: Unutmayın ki burada yazılanlar zamanla geçerliliğini yitirecektir, mesela daha avantajlı ürünler çıkabilir, ya da fiyatı düşen ürünler yazılarda belirtildiğinden daha avantajlı konuma gelebilir.

Palm LifeDrive sadece güzel görünüşlü bir PDA değil, aynı zamanda içinde 4GB büyüklüğünde bir MicroDrive bulunduran, büyük ekranlı, BlueTooth ve WiFi özellikleri barındıran, 416 Mhz Intel XScale işlemcili bir canavar.

Ama gerçekten de bir canavar mı? İnceleyenlerin değindiği olumsuz noktalar genel olarak MicroDrive'dan dolayı cihazın yavaşladığı, programları açarken veya çeşitli işlemler yaparken 1 ila 5 saniye arasında gecikmeler yaşanabildiği, hard reset yapılması durumunda tüm hard diskin içeriğinin silindiği ve yine değiştirilemeyen pile sahip olduğu yönünde.

Gerçi çeşitli çözümler de bulundu, istediğiniz programları önbellek için ayrılmış RAM de saklayan SharkCache, ve sadece program hafızasını silen hard reset yapmayı anlatan ipucu gibi. Ama herkesin birleştiği bir nokta var ki işletim sistemi ile yaşanan problemlerin çıldırtıcak seviyede olması. Sorunların önüne geçmenin tek yolu cihaza sadece LifeDrive destekli programları yüklemek.

Ayrıca güzel görünüyor olmasına rağmen donanım konusunda da problemler var gibi, mesela birçok kişi iki hafta içinde cihazın bozulduğunu söylüyor. Hiçbir şeye yanıt vermeden, ölü gibi yatan bir LifeDrive hiç bir işe yaramaz. İşin üzücü yanı tıpatıp aynı şeylerin birçok kişinin başına gelmiş olması. Bu demek oluyor ki bir sorun var.

Benim tavsiyem LD 2'yi beklemeniz ya da bir Palm TX almanız yönünde. Ancak ille de almak isterseniz cihaz için bazı sorunların giderilmesini amaçlayan bir yama çıktığını belirteyim. Bu yamayı yükleyenler sorunların azaltığını belirtiyorlar.

Bir de şunu belirtmek isterim. LifeDrive'ın ilk 4GB kapasiteli PDA olduğuna dair bir yanılgı var. LifeDrive'dan önce Sharp firması Zaurus serisnde 4GB kapasiteli microdrive'lar kullanmıştır. Ne yazık ki Zaurus serisi Japonya dışında satılmamaktadır.

Ekim 2006 itibari ile LifeDrive'ın 1000 YTL olan fiyatının çok yüksek olduğunu düşünmekteyim. Belki bir PPC + 4 GB CF kart daha mantıklı olabilir. LD ilk çıktığında CF kart fiyatları çok yüksekti, bu da LD'nin fiyatını çekilebilir kılıyordu, ama sürekli düşen CF kart fiyatlarını göz önüne aldığınızda LD'nin fiyat avantajını kaybettiğini görebilirsiniz. Ayrıca CF kartların MicroDrive'lardan daha hızlı ve güvenilir oldukları, bunun yanında LD'nin MicroDrive kullanan sorunlu bir alet olduğu ortada.

Yine de son karar sizin. Hiç değilse cihazı incelemeden almayın, program açma hızını, MP3'lerde atlama olup olmadığını test edin; memnun kalırsanız alım kararı verin.



PalmOne LifeDrive'in özellikleri şöyle:

İşletim sistemi: Palm OS® Garnet (v5.4)
İşlemci: Intel 416MHz Xscale
Ekran:320x480 Transflective TFT, 65000+ renk desteği
Pil: 1660 mAh Lithium Ion, kullanıcı tarafından değiştirilemiyor
Hafıza: 64 MB Program hafızası ve 4GB dahili MicroDrive. Program hafızası bir MicroDrive bölümü, RAM değil.
Genişleme Yuvası: 1 adet, SD,SDIO ve MMC kartları destekliyor
Networking: Dahili WiFi ve Bluetooth
Ses: Dahili hoparlör ve 3.5 mm kulaklık girişi
Notlar: Ses kaydedicisi var. Titreşim özelliği yok (MicroDrive'a zarar verme ihtimali olduğu için).

LifeDrive hakkında daha fazla bilgi ve incelemeler:
Resmi sayfası
Çeşitli açılardan resimleri
MobileTechReview incelemesi
BrightHand ilk izlenimler
PocketFactory incelemesi
BargainPDA incelemesi
infoSync World incelemesi
PalmInfoCenter incelemesi
The Gadgeteer incelemesi
PDA 24/7 incelemesi
SPUG incelemesi
Mossberg incelemesi
Mobildünya incelemesi
The Register incelemesi

4 yorum:

Adsız dedi ki...

İlk defa bir cep bilgisayarı ve palm kullanıcısı olarak LifeDrive mükemmel bir cihaz. İlk önce şu yavaşlama konusu: açıkcası kimse bir programın 2 yada 3 saniye geç açılıyor diye bir sorun yapacağını zannetmiyorum en azından ben yapmıyorum. Pil konusuna gelince değiştirilemeyen pile sahip olması kötü ama beni hiç yarı yolda bırakmadı ayrıca o kadar dert edilicek birşey değil çünkü şarjı 2 gün gidiyor. İşletim sistemine gelirsek sanki WM5 çok mu iyi insanlar nsl Microsoft ve ürünlerinin berbat olduğunu biliyor ve bu durumda ortada palm OS 5 en azından daha kullanıcı dostu WM5 kullanıcı katili denebilir :) Ben sistemle ilgili bir sorun yaşamadım hele ki çıldırtıcak seviyede değil. Eğer çöp öğütücü ile cep bilgsayarını karıştırır her bulunan programı bilgisayara atılırsa bence problem çıkmaması içten bile değil. Bozulma olayına gelirsek bende yabancı forumlarda okudum bazılarının başına gelmiş ve sorun microdrive dan kaynaklanıyor ama Allah bilir nsl kullandılarda palmi çökerttiler. Ben 2006 Ekim ayında aldım şu an Kasım 2007 hiç bir problem veya bozulma olmadı. İnsanca kullanılırsa bir problem çıkmaz. Bu cihazı belki milyonlarca insan kullanıyor birkaç kişide bir sorun çıktı diye bunu genele katmak çok acımasızca bunlar elektronik aletler tabi sorunlar çıkabilir. Fiyat konusunda ilk çıktığında herşeyin fiyatı pahalıdır ama zamanla fiyatı eninde sonunda düşer. VestelKonsept sitesinde 299 milyon gibi komik bir fiyata satılıyor tabi buda LifeDrive çekilir kılıyor. Son olarak ben 2 adet 2gb micro sd taşıyorum hemde cüzdanımda. Zaten biri takılı SD apatörle micro sd ise cüzdanımda. Cihazın zaten 4gb hafızazı var ben bide bunu üzerinde taşıyorum ama PPC kullanıcısı 4 tane taşımak zorunda ayrıca insan herzaman bunları yanında bulunduramaz ama benim 4gb hafızam her zaman yanımda ama PPC kullanıcısı buna sahip değil. Bunları yazmamın nedeni LifeDrive gibi bir alete çok haksızlık yapılması bence birçok PPC solda sıfır bırakacak özelliklere sahip bir cihaz

z dedi ki...

Merhaba! Öncelikle böylesine güzel bir yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.

Bu yazı biraz eski. LifeDrive'ın çok daha ucuza satılmaya başlandığını biliyorum, tabi muhtemelen artık stoklar tükenmiştir.

Ben eskiden fanatik bir Palm kullanıcısıydım. Arabirim tasarımına çok önem veren biriyimdir ve Palm OS hem akıllıca tasarlanmış, kullanıcı dostu arabirimiyle, hem de sorunsuz oluşu ve çok uzun pil ömrüyle beni etkilemişti. Psion 5MX gibi cihazların aksine cep dostu olması da ayrı bir faktör tabi.

Palm OS halen arabirim ve kullanım kolaylığı bakımından PPC'lerden üstün. Aslında Windows Mobile bir organizer olarak felaket durumda. Palm bu konuda çok iyi. Çünkü Palm bir organizer olarak başladı. PPC ise adı üstünde "Pocket PC" yani cep PC'si olarak başladı.

Bu arada Palm OS'dan beklentiler arttı ve video oynatma, müzik çalma, internet sayfalarına bakabilme gibi pek çok özelliği aramaya başladık. Ama Palm OS bunun için geliştirilmemişti, ve işte sorunlar da tam burada başladı.

Benim sorunsuz Palm OS'um, evet birkaç multimedya özelliği kazandı, ama stabilitesi düştü, pil ömrü azaldı. Yazılım yüklenebilen cihazların ikide bir çökmesinde yüklenen yazılımların payı büyük, ama ne yazık ki Palm OS'un içinde gelen çeşitli yazılımlar normal işlevlerini yerine getirirken bile çökmeye başlamışlardı.

Bir de ses yapan ekranlar, bozulan düğmeler ve diğer kalite sorunları çıktı.

Bu durumda ben de PPC dünyasına adımımı attım. Peki ne gördüm? Başka sorunlar. Ama şu an bir PPC kullanıyorum. Bunun sebebi arabirimi ne kadar çağ dışı ve temel arabirim kurallarının dışında hazırlanmış olsa da işletim sisteminin güçlü olması. PDA'ların not tutma işinde berbat olduğunu artık kabullenmiş bulunuyorum. Şimdi internet, multimedya ve doküman görüntüleme beklentilerime cevap vermelerini bekliyorum.

WM6'dan öncesini hiç mi hiç beğenmediğimi belirteyim. Palmımı da arasıra kullanıyorum. Ama iki platforumun da geride kaldığını düşünüyorum. İhtiyaçlarıma tam olarak cevap veremiyorlar bir türlü. Hala bir sürü sorunları var, yazılım yüklemesem bile.

Çok uzattım toparlıyorum :) LifeDrive'ın gerçek RAM'i olsaydı bu kadar eleştiri almazdı herhalde. Ben yukarıdaki yazıyı yazdığımda fiyatı yüksekti. Şimdi 300 YTL'ye iyi bir seçim olabilir. Hele de daha kullanıcı dostu olduğunu düşünürsek. Ayrıca sorunları azaltan bir güncellemesi de çıkmıştı.

Şu anda 4 GB bir CF kart 100 YTL civarında. Palm TX indirimden sonra 200 YTL'ye satılmıştı, LifeDrive'ın fiyatı da bu açıdan bakıldığında mantıklı görünüyor.

İkinci el PPC'lerin bile 300-400 YTL'den aşağı gitmediğini düşünürsek hem Palm TX hem de LifeDrive iyi seçimler olabilir.

Yazmaktan yorulduğum için burada kesiyorum :P Yorumunuz için tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

MERHABA;

Kısa tutacağım.Öncelikle sitenizin mükemmel bir tasarım ve içeriğinin olduğunu söyleyebilirim.Böylesine bir siteye pek sık rastladığımı söyleyemem. Ben Lifedrive kullanıcısıyım.Oldukça memnunum herhangi bir arızaya veya beni yolda bırakacak bir durumuna rastlamadım. Özet olarak söylemek isterimki Palm işletim sistemi kullanmasını bilen için hamur gibidir, istediği amaca yönelik düzenlemesini yapabilir. Başarılar dilerim.

z dedi ki...

Merhabalar,

Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Önceki yorumumda da belirttim; aslında ben de Palm OS'u seviyorum. Ama kimi noktalarda çok geride kaldı ve en azından benim taleplerimi karşılayamaz oldu. Palm keşke eski güzel günlerine geri dönebilse.

Tekrar teşekkürler.

İlginizi çekebilir: