Çarşamba, Mayıs 30, 2007

Palm Foleo'nun ilk resimleri!
















Bunlar da Engadget'dan:




Biraz büyükçe, değil mi? Engadget'da daha fazla fotoğraf var: http://www.engadget.com/2007/05/30/palms-jeff-hawkins-live-from-d-2007/

Birkaç detay verelim. Cihaz Palm OS ve Windows Mobile cihazlar ile senkronizasyon yapabiliyor. 10 inç ekranı var. Web tarayıcısı Opera. Flash desteği var ama YouTube videolarını görüntüleyemiyor. Ofis programları için DataViz ile anlaşmışlar. Powerpoint sunularını görüntüleyebiliyor ama yenilerini oluşturamıyorsunuz. PDF görüntülenebiliyor. Aynı anda iki pencere görüntülenemiyor. Bluetooth ve WiFi var, GSM özelliği yok. 5 saat pil ömrü diyorlar. Bu da demektir ki gerçek pil ömrü yerlerde sürünüyor. Amerika fiyatı 500 dolar.

İlk heyecan dakikalarını geride bırakırken Palm Foleo'nun "sadece" Linux tabanlı ultra-portable bir notebook olduğunu söyleyebilirim. İnsan heyecan verici bir özellik ekler yahu! YouTube videoları bile çalışmıyor. Bu aletin Nokia N800'e göre tek iyi yönü klavyesi herhalde. E tabi bir de biraz daha büyük ekranı. Ekranın dokunmatik olduğuna dair hiçbir bilgi yok. YouTube videolarını da işlemcisi yavaş olduğu için çalıştıramıyormuş. Hep clamshell cihazlar isterdik fakat böyle bir hayal kırıklığı beklemiyorduk.

Jeff bu fiyata bu kadar küçük notebook bulamazsınız diyor. Evet bulamayız ama, Foleo'nun özellik seti 100 dolarlık notebook projesi ile yarışıyormuş gibi gözüküyor.

Palm yine yaptı yapacağını.

Palm Inc. web sitesi
Palm Foleo videosu
PalmInfoCenter
PocketPC Thoughts
BrightHand
UMPC Portal
Palm Foleo, meh.

2 yorum:

Fatih Arslan dedi ki...

Bir yenilik göremedim ben, üstelik fiyatı da pahalı. Tek getiris klavyeli olması. Yani basit bir sunum dosyası bile oluşturulmuyorsa bu ne işe yarar ki ? Ayrıca bunu mobilitesi nerede. Yani bunu yanına alıp taşımak iyi güzelde, sunduğu özellikler buna değer mi. Biraz araştırmak lazım.

z dedi ki...

Evet, gerçek bir hayal kırıklığı. Elbette zamanla Foleo için çok daha gelişmiş ofis programları yazılacaktır, ama ayrı program satın almak demek ekstra masraf demek, ve kim bilir ne zaman çıkacak bu programlar. Dediğiniz gibi taşınabilirliği de düşük. Az daha küçük olsa... Ekranı üzerine katlansa, tablet olarak kullanılabilse... Bilmiyorum, henüz belli olmayan bir sürü küçük detay var ama yine de büyük kitlelerin ilgisini çekebilecek bir cihaz görmüyorum ben burada. Palm sanki Psion Series 7 veya Vadem Clio C-1000 gibi birşey yapmış. Ama onu özel kılacak hiçbir şeyi yok. Hele o beklenen Linux tabanlı işletim sisteminin böyle bir şekilde harcanması, resmen felaket.

İlginizi çekebilir: