Perşembe, Temmuz 11, 2013

Skype ile bebek telsizi / monitörü

Siz diğer odadayken bebeğinizi görebilmek, ya da sesini duyabilmek mi istiyorsunuz? Piyasada bebek telsizi, bebek monitörü, bebek kamerası diye satılan aletler 70 liradan 700 liraya kadar değişik fiyatlarda satılıyor. 300 TL’nin altında olanlar zaten sadece bebek ağladığında duyabilmek için ses veriyor, görüntü vermiyor. Peki yeni nesil bir bebek monitörü nasıl olur?

Uyarı: Bu makalede anlatılanlar tavsiye amaçlıdır, kullanılan yöntem her zaman güvenilir olmayabilir, bebeğinizin yanında olunuz.

Evinizde kablosuz internetiniz varsa, bir de Skype çalıştırabilen herhangi bir telefon ya da tabletiniz varsa, kendi kameralı bebek telsizinizi üretebilirsiniz.
Gerekli olanlar:
  • Bebeğin yanına koymak için Skype çalıştırabilen herhangi bir telefon ya da tablet: Android, Windows Phone telefonlar ya da iPhone / iPad olabilir.
  • Sizin izlemeniz için Skype çalıştırabilen bir telefon, tablet ya da bilgisayar.
  • İki adet Skype hesabı
  • Kablosuz internet / WiFi

Skype yerine başka bir görüntülü görüşme hizmetini de kullanabilirsiniz elbette. Ancak ben her platformda çalışmasından dolayı Skype’ı tercih ettim.

Öncelikle, kendinize iki farklı Skype hesabı açmanız lazım. Daha sonra, bu iki hesabı birbirine arkadaş olarak eklemeniz lazım. Başkaları ile görüşmek için kullandığınız hesapları kullanmanızı tavsiye etmiyorum, sadece bu iş için alınmış hesapları kullanın.

Ardından bebeğin yanına koyacağınız cihaza Skype yükleyin. İster iPad olsun, ister telefonunuz, ister bilgisayarınız. Ben HTC Flyer tabletimi kullandım. İsterseniz bilgisayarınıza bağlayacağınız harici bir web kamerasını da kullanabilirsiniz. Bu cihazda Skype’ı video çağrılarına otomatik cevap verecek şekilde ayarlayabilirsiniz (Ancak bunu dikkatli kullanın, gerekirse kısa süreli kullanıp kapatın bu özelliği). Ayrıca, arama yapıldığında zil sesi çıkarmasını engellemek için de seçenekler var. Bu cihazı bebeğin yanına uygun bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bebeğin üstüne düşmemeli, ya da başka risk oluşturmamalı. Ben yatağın kenarına sıkıştırmayı yeterli buluyorum.

Daha sonra bebeği izlemek / dinlemek için kullanacağınız cihaza Skype kurun. Dediğim gibi, bu cihaz telefonunuz da olabilir, tabletiniz de, bilgisayarınız da. Bu cihazdan öbür cihazı “Video Call” seçeneği ile arayın. Sizin sesinizin ve görüntünüzün bebeğe gitmesine gerek yok, o yüzden kendi cihazınızda mikrofonu ve kamerayı kapatabilirsiniz.

Şimdi karışık gelebilir ama, iki-üç kere yaptıktan sonra kolay olduğunu fark edeceksiniz. Temelde yaptığınız şey sadece bir cihazdan diğerine video görüşmesi yapmak. Birini bebeğin yanına bırakıyorsunuz, diğerini de yanınıza alıyorsunuz.

Bu yöntem ile zaten elinizde olan cihazları kullanarak bebek telsizi / monitörü yapmış oluyorsunuz. Ancak yöntemin bazı sorunları da var elbette. Bir kere, WiFi yoksa, ya da kesilirse görüntü de gidiyor. İkincisi, bebeği izlemek için kullanacağınız cihazların pili kısa sürede bitiyor. Ayrıca %100 güvenli olduğunu da iddia edemem. Ama benim çok işime yaradığını da itiraf etmeliyim.

Burada anlatılanları farklı bir senaryo için de kullanabilirsiniz elbette: Bebek bakıcısını kontrol etmek için. Odanın bir köşesinde, beşiğe bakar şekilde sürekli şarjda takılı duran bir telefon ya da tablet ile evde olmasanız bile bebeğinize nasıl bakıldığını izleyebilirsiniz. Siz dışarıda, yolda olsanız bile 3G üzerinden bağlanabilirsiniz. Ama yukarıda bahsettiğim “otomatik cevaplama” ayarını yapmanız şartıyla.

Baştaki uyarıyı tekrarlayalım: Bebeğinizin başında kamera olması onun güvende olduğunu göstermez. Hat kesilebilir, görüntü aksayabilir, ses gidebilir, fazla teknolojik aletlerde çıkan her türlü problem çıkabilir. Bebeğinizin yanına bulunun, sık sık şahsen kontrol edin. Uzun süre yalnız bırakmayın.

Bu yazı sizin için Mobil Yazılar tarafından yazıldı. Mobil Yazılar %100 orijinal içerik üreten bir blog. Bu yazıyı beğendiyseniz, aşağıdaki ya da sağdaki bağlantılardan birine de tıklayarak diğer yazılarıma göz atmanızı rica ederim. Bebeğinize ve size mutlu günler!

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Android programları
Android'den bilgisayarınızı kontrol etmek isterseniz: TeamViewer
Mobil Yazılar'daki son makaleler

Fotoğraf: Joe Athialy. Creative Commons.

1 yorum:

Erdinc Altincekic dedi ki...

güncenizi bugün farkettim ve çok beğendim... yıllarımı win-mo işletim sistemlerine ve programlarına harcayıp -şimdilik- iPhone'da karar kılanlardanım :) takip listemdesiniz!

İlginizi çekebilir: