Salı, Aralık 30, 2008

SanDisk Sansa Clip incelemesi

SanDisk Sansa Clip, SanDisk'in önceki modellerinden ayrılan bir MP3 çalar. Bunun sebebi de ses kalitesi. Aslında SanDisk ile "kaliteli ses" bugüne kadar yan yana gelmemişti. Hatta son dinlediğim SanDisk MP3 çalardan ses öyle kötü çıkıyordu ki bu marka MP3 çalarları görmezden gelmeye başlamıştım.


Ama SanDisk, Clip ve Fuze modellerinde yeni bir ses çipi kullanmış ve ses gerçekten güzel çıkıyor. Henüz diğer inceleyenler gibi yüzlerce dolarlık kulaklıklarla dinleme şansım olmadı ama, yine de sahip olduğum diğer cihazlara göre farkını hissedebiliyorum.

Neyse, biraz da Pocketables'dan Jenn'in övgü dolu sözleri sonrasında 2 GB hafızaya sahip olan bir Sansa Clip satın aldım. Adım adım inceleyelim.

İlk İzlenim

SanDisk Sansa Clip hiç iyi bir ilk izlenime sahip değil. Cihazın tasarımı çok hoş, ona daha sonra değineceğim, ama kutusu ve içinden çıkanlar pek kaliteli bir şey aldığınız izlenimi bırakmıyor. Clip'in sıradan ve küçük karton kutusundan şunlar çıkıyor:
  • Sansa Clip
  • Kulaklık
  • Kulaklık yastıkları
  • Bağlantı kablosu (Mini-USB)
  • Hızlı başlangıç kılavuzu
  • Kurulum CD'si
Hani "kutusu için mi alıyorsun" diyorlar ama, bir iPod Shuffle ile karşılaştırıldığında kutusu çok özensiz hazırlanmış gerçekten.

İçinden çıkan basılı dokümanlar arasında Türkçe yok. "Kurulum CD'si" adındaki şeyin içinden Türkçe kılavuza ulaşmak mümkün. Zaten bu CD'de de "kurulacak" bir şey yok, sadece kullanma kılavuzları var.

Mini USB formatındaki bağlantı kablosu kısacık bir şey, ama böyle olması gayet güzel. Bu kutudan iPod Shuffle'da olmayan bir şey çıkıyor, onu da belirtmeden geçmeyelim: Kulaklık yastıkları. Hani şu kulaklıklara takılan pofuduk şeyler. Kimileri için çok gerekli olabiliyor. Bu yazı Mobil Yazılar'a aittir.

Sansa Clip'te de diğer MP3 çalarlarda olduğu gibi bir şarj etme süreci var. Kutuyu açıp bir an önce kullanmaya başlayamıyorsunuz ne yazık ki. Şarj etmek için Mini USB kablosunu kullanıyorsunuz. Bu arada bilgisayarınızın açık olması gerekiyor.

Tasarım

Sansa Clip minicik bir MP3 çalar, ilk dikkatinizi çeken bu olacaktır. Parlak ön yüzeyi parmak izlerini tutuyor olsa da çok şık bir görünüm katıyor. Cihazı açmak için sol tarafındaki düğmeyi yukarı kaldırmanız gerekli. Açıldığında tasarım daha da güzelleşiyor. Düğmelerin etrafındaki mavi ışık halkası cihazın harika gözükmesini sağlıyor.


Cihazın sol yanında açma/kapama ve hold düğmesi, sağ yanında ses kontrolleri, ön yüzeyinde ise 5 yönlü navigasyon tuşları ve home düğmesi bulunuyor. Kulaklık girişi pek çok MP3 çaların aksine üstte değil, sağ tarafta. Arkasında ise cihaza adını veren klipsi bulunuyor. Cihazı iPod Shuffle'da olduğu gibi elbisenize tutturmanız mümkün. Eğer kullanmak istemiyorsanız bu klipsi çıkartmanız da mümkün.



Cihazın iki renkli OLED ekranı var. Resim/video gösteremeyen sıradan bir ekran aslında, ama bence mavi ve turuncu renkleriyle ve parlaklığıyla bu ekran da tasarımı olumlu yönde etkiliyor.

Ses Kalitesi

Başlangıçta da belirttiğim gibi, bu cihazı diğerlerinden ayıran şey, ses kalitesi. Yabancı incelemelerde pek çok kişi en iyi ses veren MP3 çalarlardan biri olduğunu yazmış. Hatta iPod'un ses kalitesini beğenmeyim Sansa Clip ve Fuze modellerini tercih edenler de var.

Şahsen pahalı kulaklıklara sahip değilim. Millet yanında gelen kulaklıkları beğenmiyor ama ben şimdilik onlara dayanarak yorum yapmak zorundayım. Bence ses kalitesi çok iyi. Sansa Clip ile müzik dinlemekten büyük bir keyif alıyorum. Bütün sesler gayet net ve güzel çıkıyor. Diğer cihazlarla karşılaştırdığımda bass'lar biraz az gibi geldi bana, ama bu diğer cihazların kötü ses kalitelerini örtbas etmek için bass'a yüklenmelerinden kaynaklanıyor olabilir.

Eğer yüksek sesle müzik dinlemeyi sevenlerdenseniz, cihazı ilk kullandığınızda sesi sonuna kadar açmış olmanıza rağmen istediğinizi elde edemeyebilirsiniz. Bunun sebebi standart ayarlarda ses sınırı olması. Settings > Volume bölümüne girip ses sınırını kaldırabilirsiniz.

Ses Kaydı

Sansa Clip ses kaydı da yapabiliyor. Güzel bir özellik, zaman zaman kullanmak gerekebiliyor. Ama benim bu konuda bir şikayetim var: kayıtlarda alttan sürekli gelen bir ses var. Bu sesin kısmen cihazın ekranı tarafından yapıldığını biliyorum, çünkü ekran kapanınca ses de azalıyor. Ama tamamen kaybolmuyor.

Zen V'nin aksine ses kaydı için ayrılmış bir düğmesi yok, menüden seçmeniz gerek.

Menüler ve Kullanım


Benim elimdeki Sansa Clip'in radyosuz versiyonu. Bu versiyonda üç ana menü var: Music, Voice ve Settings. Music menüsünün altında Play All, Artists, Albums, Songs, Genres, Playlists, My Top Rated, Recordings, Audiobooks ve Music Options seçenekleri bulunuyor. Müzikleri klasörlere göre listelemek mümkün değil. Albums, Artists gibi menüleri sorunsuz kullanabilmek için müziklerinize doğru ID3 etiketleri vermeniz gerekiyor. Cihazı kullanarak müziklerinize puan vermek mümkün. My Top Rated bölümü bu puanlara göre beğendiğiniz müzikleri çalmanızı sağlıyor.


Music Options bölümü altında Back to Music List, Add Song to Go List, Rate Song, Shuffle, Repeat, Music EQ, Clear Go List ve Delete Song seçenekleri bulunuyor. Bir müziği cihazdan bilgisayara ihtiyaç duymadan silebilmek oldukça faydalı bir özellik.

Settings Menüsü altında ise Equalizer, Power, Display, Language, Volume, System Info, Reset All, Format All, USB Mode ve Press and Hold seçenekleri var. Elbette bunların alt menüleri de var.

Elimdeki Sansa Clip'in dil seçenekleri arasında Türkçe yoktu. Belki ileride bir firmware güncellemesi ile bu destek gelebilir.

Menülerin kullanımı kolay mı? Zaten fazla bir menü yok, ama bazı şeyler ilk başta kafanızı karıştırabilir. Zamanla alışılıyor. Yine de annenize hediye alacaksanız iPod Shuffle'ı tavsiye ederim. İçi müzik dolu bir iPod Shuffle'ı kullanamayacak kimse olduğunu sanmıyorum!

Boyut Karşılaştırması

Clip, Zen V'den küçük, iPod Shuffle'dan büyük.



Sonuç

Şahsen ben Sansa Clip'ten çok memnunum. Ses kalitesi harika, cihaz küçük ve şık. Pil ömrü iyi. Son baktığımda Vatan Bilgisayar'da 45$ +KDV fiyatı vardı. Bence performansına göre çok uygun fiyatlı bir cihaz. İnşallah Zen V gibi kısa süre içinde bozulup gitmez!

Bu makale için anahtar kelimeler: Sandisk Sansa Clip, MP3 Player, MP3 Çalar, Dijital Müzik Çalar, Digital Music Player, Digital Audio Player


Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Yazının devamı »

2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhabalar, yaklaşık 1 aydan beri kendime bir mp3 player seçmeye çalışıyorum. herşeye baktım, birtek elle tutulur bu ürünü gördüm.yazınıza bakarak hemen bir tane alacağım.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

z dedi ki...

Ben teşekkür ederim. Bu ürünü hâlâ keyifle kullanıyorum. Hatta kardeşime 8GB radyolu modelini aldık. Piyasada bulunmadığı için ikinci el sitesinden aldık ama o da çok memnun kaldı. Hem tasarım, hem ses kalitesi olarak çok hoş bir model. Şimdiden hayırlı olsun.

İlginizi çekebilir: