Perşembe, Temmuz 15, 2010

Nokia E63 ile ilgili nefret edilesi şeyler

Bir süre önce Mobil Yazılar'da E63 incelemesi yayınlamıştım. Aradan geçen zamanda E63 ucuzladı, telefon almak isteyenlerin dikkatini çekmeye başladı. Dışarıdan güzel gözüken bu telefonun "nefretlik" yönlerini tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

Kamera

E63'ün kamerası tam bir felaket. Görüntü kalitesinin kötülüğü bir yana, bu kadar mı kullanışsız olur bir kamera yazılımı? Bir kere, profilimi "tam sessiz"e almazsam ila ki deklanşör sesi çıkartıyor. Titreşim profilindeyken bile neden çıkar ki bu ses? Zaten kötü olan kamerasıyla sessiz ortamlarda bir şeyler çekmek istediğim birkaç sefer beni utandırdı doğrusu. Sonra, her seferinde adına "flaş" dedikleri iğrenç ışığı yanıyor ve fotoğrafları daha da berbat ediyor. Flaş ayarını kaydetmediği için her seferinde tekrar kapatmam gerekiyor. Fotoğrafları gecikmeli çektiği için telefonu sabit bir şekilde tutmayı gerektiriyor. Gerçekten insanı çileden çıkaran bir kamera yazılımına sahip.

Ses kalitesi

Herhalde Nokia'da birileri bu telefonu kötü yapmak için maaş almış. Telefonda FM radyo ve internet radyoları dinlenebiliyor, ama ses kalitesi keyif kaçıracak kadar kötü. Tabi ben ses kalitesi konusunda takıntı belirtileri gösteren biri olarak söylüyorum bunu. Kasetçalardan iyidir herhalde! Bir de aramalarda karşı tarafın sesinin az gelmesi sinir bozucu olabiliyor, gürültülü ortamlarda çalışan biriyseniz telefona para vermeden önce bunu dikkate almanızda fayda var.

SMS'lerde Türkçe karakter problemi

Yukarıda bahsettiğim, ürünleri berbatlaştırmaktan sorumlu Nokia çalışanı, E63'ün güzelim klavyesine nasıl yazık ederim sorusuna cevap bulmuş: SMS programında Türkçe karakterlerle ilgili bir yazılım problemi. Türkçe karakterlerin bazıları SMS programının kullanılamaz derecede yavaşlamasına sebep oluyor.

Sıkıcılık

Bu da nefret etmek içim sebep mi demeyin, E63 çok ama çok sıkıcı bir telefon. Hele de "dumbphone" diye dalga geçilen Sony-Ericsson'lar tarafından şımartıldıysanız. SE'nin SMS programı gülücükler, resimler, animasyonlar göndermeme izin veriyor. Teknik olarak "smart" olmayan SE telefonların içindeki fotoğraf düzenleme yazılımlarının yeteneklerinden E63'de eser yok. Kronometre bile yok, inanamadım doğrusu.

Yavaşlık

Teoride, gelen SMS kutusu binlerce mesaj saklayabiliyor, ama pratikte böyle olmuyor. Mesaj sayınız 1000'i geçtikten sonra hafıza hatalarına, yavaşlamalara hazır olmanız gerekiyor. Ayrıca "bütün telefonda arama yapabilirsin" vaadi de ancak "sözde özellik" sınıfına dahil edebilebilir, zira arama özelliği de bazen gereksiz yere yavaşlıyor, kimi zaman çalışıp çalışmadığı belli olmuyor, boşuna bekletiyor. Çektiğiniz fotoğrafların "sözde galerisi", ise resimleri kaydırma hızınızdan yavaş yüklediği için aradığınıza ulaşmak zaman alabiliyor.

Küçük ama rahatsız edici problemler

Burada bitmiyor, cihazın ufak tefek pek çok problemi var. Menüdeki ikonları kendime göre sıralıyorum mesela, ara ara eski haline getiriyor. "Sözde PDF okuyucusu" sadece metni gösterme özelliğinden yoksun olduğu için aylarca hiç açılmadan kendi halinde duruyor. Internete yapılacak her bağlantıda erişim noktası soruyor. Arka planda ses kaydı yapabilmek için ücretli bir yazılım satın almanız gerekiyor. Şu an aklıma gelmeyen ufak tefek birkaç şey daha var elbette.

Ya iyi yönler? Hiç mi yok?

Tabi iyi yönleri de var, yazıyı sonlandırmadan onlardan da kısaca bahsedeyim. Bir kere, klavyesi fena değil, hatta bu yazının yarısını yolda E63 ile yazdım. İkincisi, pil ömrü. Evet daha önce beklediğim gibi çıkmadığından bahsetmiştim, ama yine de pil ömrü telefona bakıcılık yapıyormuşum gibi hissettirmiyor. Telefon defterine kayıt edilebilecek kişi sayısında sınır olmaması benim için bu telefonu Sony-Ericssonn'lardan gerçekten ayıran bir özellik. Takvimi fena değil, yoğun olarak kullanıyorum. Ovi servisleriyle senkronizasyon da işe yarayabilecek bir özellik. Internette dolaşmak süper bir deneyim olmasa da, mobil versiyonu olan siteler için yeterli oluyor (İki-üç yıl sonra mobil sitelerin de gelişmesi ile hiçbir siteye giremez olabilirsiniz, demedi demeyin). E-posta almak ve göndermek her gün kullandığım özelliklerinden. Tabi fazla gelişmiş değil ama iş görüyor. Ses kalitesi bayılmanıza neden olmuyorsa ister WiFi ister 3G üzeriden internet radyoları dinleyebilirsiniz. Yazılım yüklenebiliyor. Çok fazla yazılım olmasa da, kayda değer birkaç tanesinden bahsedilebilir. Nimbuzz, Fring, Upcode, Opera Mini kullandığım programlar arasında. Tabi bu programların java sürümlerini akılsız olduğu iddia edilen telefonlara da yükleyebiliyorsunuz, orası ayrı! Bir de içinde QuickOffice yüklü gelmesi iyi bir özellik, ara sıra sıfırdan dokümanları telefonda oluşturduğum oluyor. Kopyala-yapıştır ve multi-tasking de var diyeceğim ama, bunları artık iPhone bile yapıyor.

Sıkıcı ama uzun pil ömürlü, klavyeli, "düz yazı internet" çağında ve akıllı telefon olma belirtileri gösteren bir telefon arzu edenler için fiyatı fena değil. Ben her gün kullanıyorum!

Güncelleme:  Bazı sorular varmış, cevap verelim.

Soru: Bu kadar kötüyse sen niye aldın?
Almadan önce bu kadar kötü olduğunu nereden bilebilirdim? :) Aldığımda en iyi seçenek buydu, zaten imkanım olsa E63'ü değil üst modeli olan E71'i alırdım.

Soru: Nokia'dan ne istiyorsun Allah aşkına?
Ne Nokia ile ne de başkası ile derdim yok, ama zor beğenen biriyim. Mobil teknoloji ile uzun süredir ilgileniyor olmam da görüşlerimi etkiliyor. Başka siteler gibi çiçekli böcekli mutluluk tabloları çizmeyi beceremiyorum. Olumsuzlukları yazalım ki almadan önce nelerle karşılaşacağınızı bilin.

Soru: Kamerasının, sesinin kötülüğü beni ilgilendirmiyor, bana ne?
Elbette ilgilendirmiyorsa ne âlâ. İlgilendiğiniz özellikleri ile ilgili değerlendirmeleri okuyabilirsiniz. Ben mobil cihazların özelliklerini sonuna kadar kullanan biriyim. Kamerasını da her gün kullanıyorum. Sinir olarak.

Soru: Hiç mi iyi bir özelliği yok?
Olmaz olur mu? Bana göre iyi olan yönlerini yazdım. Hatta ayrı bir yazı olarak da yazmayı düşünüyorum.

Soru: Piyasadaki benzer fiyatlı telefonlara göre iyi değil mi?

Ben aldığımda fiyatı 550 liradan fazlaydı. Şimdi 300 lira altına alabiliyorsanız ve Nokia'nın uygun fiyatlı, dokunmatik ekranlı diğer telefonları ilginizi çekmiyorsa, neden olmasın. Symbian kötü bir işletim sistemi değil. Bilmeyen için biraz karışık ama, alıştıktan sonra sorun yaşamazsınız. Bence benzer fiyatlı dokunmatik Samsung'lardan çok daha iyi. Şahsen E7'nin çıkmasını ya da C6-00'ın fiyatının düşmesini bekliyorum (Maemo-MeeGo'dan ümidimi kestim). Kimi büyük ekran ister, kimi klavye ister. Kimi E63'ün ekranını büyük bulur, kimisi de küçücük! Şahsen ben Nokia n800 gibi cihazlara alıştığım için çok küçük geliyor bana E63'ün ekranı. İhtiyacınız ne yönde ise ona göre değerlendirin incelemeleri.

Soru: Söz konusu iPhone olsa böyle yapmazdın değil mi?
Apple'ın başarılı gördüğüm yönlerini yazıyorum, ama bolca eleştiriyorum da. Apple'cı değilim, Apple marka hiçbir ürün kullanmıyorum. Yine de diğer üreticilerin Apple ve iPhone'dan öğrenmesi gereken çok şey olduğunu düşünüyorum. Mesela Retina Display dediklerinin iPhone'da çok daha önceden olması gerektiğini savundum hep. Çünkü ben zaten VGA ve WVGA ekranlı, yani yüksek çözünürlüklü ekranları olan cihazlar kullanıyordum eskiden beri. Ama ancak Apple yapınca jeton düşüyor bazı şirketlerde.

Soru: Şimdi başka problemler de bulmuşsundur sen?
Tabi, Nokia boş durmuyor, Ovi Sync özelliğini bozmuşlar sağolsunlar. Tamam tamam, daha fazla kötülemeyeceğim :D O kadar da kötü olsa bir yolunu bulup değiştirmiştim değil mi? Kötü yönlerini bilerek alın yeter. Bu fiyata her telefonun kötü bir yönü olacaktır.

Bonus: Size bu telefonun çok iyi bir özelliğini söyleyeyim: O kadar düşürdüm, anahtarlıkla falan aynı cebe koydum, maşallah tek bir çizik bile yok. Sapasağlam bir telefon E63. Ayrıca iPhone kadar yüksek fiyatlı olmadığı için sırtınızda plazma TV ile geziyormuş gibi sağdan soldan geçen şüpheli tiplerden çekinmenize de gerek olmuyor.

Yorum yazmak isterseniz, lütfen çekinmeyin, aklınıza takılanları sorun. Başka sitelerde "böyle demiş" diyeceğinize doğrudan bana sorabilirsiniz! :)

Güncelleme 2: Nokia E63'ün iyi yönleri başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz.


27 yorum:

Ali Arslan dedi ki...

Merhaba ben E63 almayı düşünüyordum ama öyle şeyler yazmışsınız ki acaba almasam mı demeye başladım kendi kendime ya gerçekten yazdıklarınız kadar kötü bir telefon mu?

CaN dedi ki...

Kardeşim sen korsan E63 mü almışsın ne yapmışsın Çin malı mı almışsın olur da bu kadar olmaz diye düşünüyorum.

Siz bu telefonu kaç yılında satın aldınız peki? Belki o zamandan bu zamana bazı sorunlar düzeltilmiştir.

z dedi ki...

Merhaba aLi,

Evet, E63'ün bir çok problemi var. Ama ben her gün kullanıyorum (Biraz da mecburiyetten). İyi olarak gördüğüm yönlerini de yazımın sonuna ekledim zaten. Şu an fiyatı düşmüş durumda, ama bu sizi yanıltmasın. Yukarıdaki problemleri göz önünde bulundurarak alın. Eğer daha iyi bir telefon için bütçeniz varsa, E63'ü hiç düşünmeyin bile.

Aslında telefonu ne amaçla (internet? mesajlaşma? konuşma?) aldığınızı yazarsanız daha iyi yardımcı olabilirim. Bir de, daha önce hangi telefonları kullandınız?

z dedi ki...

CaN bey kardeşim, yıllardır mobil teknolojiyle ilgilenen, çeşitli cihazları kullanmış ve bu sitedeki yazıları yazmış (bizde oradan buradan çalıntı yazılar yok!) biri olarak, ne dediğimi bildiğimden emin olabilirsiniz. Bu telefon gerçekten yazıda yazdığım gibi. Dilerseniz yabancı incelemelerle karşılaştırabilirsiniz!

Aldığımdan beri ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum doğrusu, 1,5-2 sene geçmiştir herhalde. O zamandan bu zamana bir firmware güncellemesi çıktı ama, Türkçe karakter sorunu dışındakiler öyle yazılımla kolayca çözülecek sorunlar değil.

Telefon berbat değil tabi, kullanılıyor (ben her gün kullandığıma göre :) ), ama özellikleri öyle kağıtta yazdığı gibi değil. Beklentilerinizi düşürmeniz gerek. Mesela e-posta mesajlarıma bakmak için sürekli kullanıyorum. Hatta mobil internet için de kullanıyorum, ama zor oluyor.

Siz de aLi bey gibi bu telefonu almayı düşünüyorsanız, ne amaçla kullanmak istediğinizi yazarsanız yardımcı olabilirim.

Unknown dedi ki...

Gayette güzel ve kullanışlı bir telefon kardeşler.Arkadaşımızın canı sıkılmış atıp tutmuş.

z dedi ki...

Merhaba Mustafa Mert bey.

Buranın bir blog olduğunun ve yukarıdaki yazıyı blog sahibinin yazdığının farkında mısınız? Sanki blog yazarı (ki o ben oluyorum) ortada yokmuş gibi "Arkadaş" diye bahsedip, "atıp tutmuş" diyerek yazdıklarımın doğru olmadığını iddia etmek ilginçliğin son noktası herhalde. Hem de resmen hakaret içerikli.

Neyse. Atıp tutmuyorum Mustafa Mert bey. E63 ile ilgili görüşlerim bu yönde. Güzel bir telefon, ama bir sürü de problemi var. Yukarıda hepsini detaylıca yazdım.

Siz E63'ün nesini bu kadar beğendiniz? Bizimle paylaşır mısınız? Neleri yanlış yazmışım? Mesela kamerası kullanışsız değil mi? Benim göremediğim bir yerinde otofokus mu var? Görüşmelerde ses az çıkmıyor mu? Telefon yavaş çalışmıyor mu?

Adsız dedi ki...

E 63 bi halta yaramaz önceki telefonum k750i bundan bin kat daha iyi e63 ün sadece klavyesi,ofis programı,wireless bağlantı hızı iyi ama kamera ve müzik konusundan hiç bi işe yaramaz

z dedi ki...

Merhaba Adsız,

Evet, klavyesi, yazılım yüklenebilmesi, ofis programları (hem de tam sürümleri), mesaj hafızasının büyük olması, adres defterine kaydedilebilecek kişi sayısının sınırsız olması gibi özellikleri gayet güzel, zaten ben de alırken bunları göz önünde bulundurdum. Elbette web tarayıcısı da K750i'den iyi.

Ama K750i'nin kamerası, sesi, yüklü gelen bazı özellikleri E63'den iyi. Örneğin basit bir kronomotre bile yok E63'de. Hatta SE'nin son telefonları daha da güzeldi. Mesaj sınırı onlarda da yoktu mesela.

Her telefonun kendine göre artısı ve eksisi var, amaca uygun olanı almak lazım.

Unknown dedi ki...

Uzunca bir süredir symbian OS telefon kullanmaktayım. Bana göre yazar, gayet güzel ve cesur bir şekilde telefonun kotü özellikleri ön plana çıkartmış ve sizlere ödemeyi yaptıktan 1 ay sonra, daha 5 ay taksit öderken "kahretsin niye aldım bu telefonu" dememeniz için güzel bir portföy sunmuş. Telefonda dikkat ettiğim şey; uzun pil ömrü, iyi kötü bir wifi, email desteği ve win office edit özelliğidir. Kamera, müzik, shift tuşu felan benim için onemli deil. excelimi ofisimi acıyım yazımı hesabımı yapıyım. bi de ajandaya toplantılarımı kaydediyim, aranınca ses gelsin yeter. kalabalık ortamlarda telefonla konusmak istiyorsanız, bunun için gelişmiş bluetooth ve kablolu kulaklık çözümleri mevcut. max 30TL kimseyi yormaz.

Yazar gayet guzel eleştirmiş telefonu. E71 mi E63 mu diye artık dusunmuyorum, E63 benim ihtiyacıma cevap verebilecek kapasiteye sahip.

z dedi ki...

Merhaba CaptainBlack04, yorumunuz ve mantıklı yaklaşımınız için teşekkür ederim. Nokia E63'ün bana göre iyi yönlerine dair bir yazı daha hazırladım: http://mobilyazilar.blogspot.com/2011/02/nokia-e63un-iyi-yonleri.html

Adsız dedi ki...

telefonu alıcam araştırıorm hemen hemen herkesin yazdıkalrını okudum tek sorunum mesaj kısmına şifre konulabliyor mu bna bu konuda yardmcı olur musn ltfen

z dedi ki...

Mesaj bölümünü parola ile korumak için ekstra yazılım yüklemeniz gerekiyor.

Adsız dedi ki...

teşkkr ederm peki yklendiğinde telefnda filn bi sorn olmaz dmi bide nasıl yükleyebilirim

z dedi ki...

Ovi Store'da "Lock" ya da "SMS Lock" isimleri ile arama yapın. Telefonda sorun olacağını sanmıyorum ama, hatırladığım kadarıyla bu programlar ücretli.

Adsız dedi ki...

merhaba ben e63 almayı düşünüyorum ve ilk telefonum(üç yıldır kullanıyorum)nokia 5300 dı e63 ün özellikleri beni çok çekti benim telefondan beklentim müzik ve mesaj.mesaj konusunda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum ama birçok site müzik kalitesinin e71 den yüksek olduğunu yazmış ayrıca kamerası çok mu kötü?bunların yanında ürünün fiyatı da çok iyi yardımcı olursanız sevinirim

z dedi ki...

Merhaba, yorumunuz için teşekkürler.

Ses kalitesi pek iç açıcı değil. Ayrıca Nokia'nın bazı telefonlarının aksine müzik için ayrı bir işlemcisi yok, bu da müzik dinlerken pilin daha hızlı tükendiği anlamına geliyor. Yine de E63 ile pil ömrü konusunda pek fazla sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum. E71'den farkını bilmiyorum ama, E71'e normal kulaklıkları takamıyorsunuz, 2.5mm olması gerekiyor.

Kamerası kötü. Kamera yazılımı da çok kullanışsız. Otofokus yok, fotoğraf kalitesi düşük. İlerleyen günlerde Mobil Yazılara bir karşılaştırma koymayı düşünüyorum, takip ederseniz kendiniz karar verebilirsiniz.

Mesajlaşma konusunda bence iyi. Klavyesi rahat. Türkçe karakterleri çıkarmak için ekstra tuşa basmanız gerekiyor ama alışılıyor. Şahsen Türkçe karakter konusunda iPhone klavyesinden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ben bu siteye yazdığım bazı yazıları E63'de yazıyorum. Ancak uyarayım, SMS yazılımında bir hata var, Türkçe karakter kullanamıyorsunuz.

Mesajlaşma için kullancaksanız iyi bir telefon. Kamera konusunda beklentilerinizi sıfırlayın. Ben bir sürü fotoğraf çekiyorum ama, mecburiyetten. Ses kalitesi bence çok iyi değil ama, isterseniz bir mağazada kendiniz deneyin.

Aklınıza takılan başka bir şey varsa sorabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Arkaaşlar ben yeni e63 aldım ama tuş takımı aydınlatması calısmıyor onu nasıl acabılırım karanlık ortamdada calısmıyor

Selimhan dedi ki...

Boşuna telefonla ilgili kötü şeyler sallamana gerek yok.Bu telefonu 2 senedir kullanıyorum senin yaşadıklarının çok azını yaşadım .
Kamera: Kalitesi çok iyi eğer elini titretirsen tabi kötü olur . Flaş sesi sessizde kapanıyor daha şimdi denedim .

Ses : Kalitesi eğer metal müzik dinliyorsan ses yoğunluğu olabilir .

Sıkıcılık : Bu sorunu anlamayamadım . Arkadaşım telefon iletişim amaçlıdır . Eğer içine oyun müzik vs. şeyler koymazsan tabi ki de sıkıcı olur.Sen diğer telefonlarını futbol topu olarak mı kullanıyordun da sıkıcı gelmiyordu.

Yavaşlık : Bu soruna katılıyorum hafıza kartını veya telefon hafızasını doldurunca yavaşlama oluyor ki bu sorun her telefonda var.

İyi yönleri : İnternet ve yazım (wi-fi gprs vs ve klavye rahatlığı) Herkes bu yazıya dikkat ederek alsın bu telefonu . Ben çok rahat kullanıyorum

z dedi ki...

Adsız, tuş takımının aydınlatmasında bir sorun var, bazen gereksiz yere sönüyor. Işık sensörünün olduğu yeri parmağınız ile kapatırsanız bir süreliğine de olsa tekrar yanıyor.

z dedi ki...

Selimhan,

Bahsettiğiniz konular yazıda anlatılıyor. Yazıya tekrar göz atarsanız iddialarınızla ilgili cevapları görebilirsiniz.

Bu sitede öyle pek olumlu şeyler yazmıyorum. Cihazlarda gördüğüm bütün problemleri kendimce anlatıyorum. Ancak bunlar benim şahsi görüşlerim. Bu görüşleri yazarken size hakaret ediyor muyum? Etmiyorum. Cihazı eleştiriyorum. Sizi değil. Tekrar tekrar belirttiğim gibi, bu telefonu ben de kullanmaya devam ediyorum. Siz de görüşlerinizi edep çerçevesinde belirtmekte serbestsiniz. Gördüğünüz gibi yorumunuz yayınlanıyor. Ancak lütfen siz de benim görüşlerime saygı gösterin. Ne diyecekseniz hakaret etmeden deyin. "Sallama" ve "Arkadaşım" gibi basit yaklaşımlara düşmeyin.

Sursum dedi ki...

merhabalar, bu aralar yeni bir cep telefonu almayı düşünüyorum. uzun araştırmalar sonunda e63 de karar kılmıştım ama demek ki o kadar uzun araştıramamışım. Yazınızda dikkatimi çeken en önemli kısım ses kalitesi oldu.

m.köy de yaşıyorum. istanbulda yaşayanlar o gürültüde telefonda konuşmanın zorluğunu bilir. O yüzden bnm için en önemli özellik konuşma kalitesi, şu anki telefonum N70 sırf bu sorun yüzden değiştirmek istiyorum. yoksa taş gibi telefon maşallah :)

bütçem max. 350 lira, general mobile markasının bazı telefonları dikkatimi çekti mağazalarda inceleme fırsatı buldum. ama tabi telefonu kullanan kişi bilir artısını eksisini.

istediğim özellikleri kısaca yazmam gerekirse qwerty klavye düşünüyorum. konuşma kalitesi mükemmel olmalı(cızırtılı veya az gelmemeli),mesaj konusunda sınır olmamalı, işlemci yüzünden mesaj yazarken takılma donma gibi nokia ya has bazı sorunlar olmasın istiyorum, internet olmazsa olmaz değil ama olursa fena olmaz. böyle bir telefon tavsiye edebilirmisinz?

general mobile q3
general mobile q300
samsung s3353 ch@t

araştırmakta olduğum telefonlar özellikle q3 ün tasarımı ve basitliği hoşuma gitti.

Yazılarınızın devamını dilerim

Saygılarımla.

z dedi ki...

Sursum, sorunuz tüm okurlarımızın dikkatini çeksin diye başlık haline getirdim: http://mobilyazilar.blogspot.com/2011/07/hangisini-secmeli-general-mobile-q3.html

Adsız dedi ki...

merhaba,bn hemen hemen bütün yazdıklarnızı okudum. bn bu telefonu almayı düşünüyordm. fakat bu yazdklarınızı okuduktan sonra almamaya karar verdm. hangi telefonu alacağm konusunda kararsz kaldm.bnm alacagm telefon fiyatı 350 veya aşagı fiyatlarda olacak. ya dokunmatik yada klavye tuşlu olmasını istiyorum. bna bu konuda yardmcı olursanz çok memnun kalırım.

Adsız dedi ki...

ben e63'ten gayet memnunum çünkü çok ucuz bir fiyata aldım verdiğim paranın hakkını verdi 1yıldan fazladır kullanıyorum 3-4kere düşürmeme rağmen telefon bozulmadı yada hiç bir yeri kırılmadı şuan üretimi durmuş geçen bir arkadaşa baktımda sıfırı pek bulunmuyor bulursanız alın piyasasıda düşmüş şimdi

Adsız dedi ki...

benim telefonumda e63 çizildiğinde yere ilk düştüğünde ağladım çünkü kendi maaşımla almıştım verdik ayının birine 3 ayda rezil etti hala içim yanıyo yetkili servisine gönderip kasasını değiştirmeleri için yalvarıcamm

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben de e63 kullanıyorum. Yaklaşık 2 sene oldu alalı. İlk başlarda tüm ihtiyaçlarıma cevap veriyordu, ve yazıda bahsedildiği sıkıntılar olmasına rağmen zaten kullandığım özellikler değildi ve benim için sorun olmadı. Yani kameram vardı, telefonun kamerasına ihtiyacım olmadı vb. Ama 1 seneye ulaşmadan telefon yavaşlamaya başladı. Kullandığım ve yüklediğim temaların, sistemi yavaşlattığını düşünerek fabrika ayarlarına döndüm, sonradan yüklediğim her şeyi sildim, tertemiz bir hafıza kartı aldım. Biraz daha iyiye gitti durumu ama çok uzun sürmedi. Son 1 aydır çıldırmak üzereyim. Şu anda (menü tuşu hariç) telefonun hiçbir kısayol tuşu çalışmıyor. Mesajlara erişemiyorum, ayarlara giremiyorum, takvimi ve kişi listesini göremiyorum. Bir mesaj geldiğinde önce gelen kutusu listesi açılır, ama mesajı göremezdim. Şimdi gelen kutusu da açılmıyor. Tercihlere ya da ayarlara girmek istediğimde zaten uygulama kullanımda anlamında bir uyarı veriyor. Yani kısacası telefonda sadece arama yapabiliyorum, Whatsapp ve Gmail kullanabiliyorum. Ne yapmam gerektiğini bilen varsa bana yardımcı olabilir mi? Yaza doğru telefonumu değiştirmeyi düşünüyordum ama daha erken olacak sanırım. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

bende aynı telefonu 4 5 aydır kullanıyorum bi sorun çıkmadı sadece ovi mağazayı kendim kaldırdım, kamerası 2mp flaşlı olması ayrı bi güzellik arkadaşlar fotoğraf makinası diyorlar, diğer bi yandan arkadaşda c5 var onunla değiştirmemi istedi nedeni ise internete çok hızlı giriyor olması yani kısaca süper bi telefon

İlginizi çekebilir: