Cuma, Ağustos 05, 2011

EDoF kamera ne demek?

EDoF nedir? EDoF, Extended Depth of Field (Genişletilmiş Alan Derinliği) kelimelerinden oluşturulmuş bir kısaltma. Kimi yerlerde Full Focus / Tam Odaklı olarak da geçiyor. EDoF kameralar son yıllarda özellikle Nokia telefonlarda sıkça kullanılmakta. Özel bir lens ve yazılımsal numaralar sayesinde, bir EDoF kamera ile çekilen fotoğrafta 1 metreden itibaren her şey odak içinde oluyor. Böyle söyleyince iyi bir şey gibi gözükebilir. İşin özü, sabit odaklı kameralarla EDoF arasında pek bir fark yok: Yakın çekim yapamıyorsunuz. Örneğin bir çiçeği, bir kağıdı, bir kartviziti ya da kedinizi-köpeğinizi yakından çekemiyorsunuz. Otobüs durağında beklerken otobüs tarifesini çekmek isterseniz, bulanık çıkıyor. Bir şeyi not almak ile uğraşmak yerine hızlıca fotoğraflamak istiyorsanız, yine, bulanık çıkıyor.

 Fotoğraf kalitesi kimine göre iyi, kimine göre ise kötü. Özellikle All About Symbian sitesindeki bazı yazarlar EDoF kameraların iyi olduğu iddialarını ispatlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Doğrusu ben EDoF kameralarla çekilen fotoğrafları çok beğenmiyorum, fotoğraflarda anlatması güç bir detay kaybı, bir bulanıklık oluyor. Muhtemelen "tanımı gereği" EDoF kameralar görüntünün tümünü netleştirmeye çalışıp alan derinliği bırakmadığı için fotoğraflar garip görünüyor.

"EDoF mu AutoFocus mu?" tartışması internette alıp başını gidiyor. Özellikle Nokia hayranları Nokia'nın tercihini hararetle savunuyor. Bu tartışmanın sebebi biraz da Nokia X7, Nokia E6 ve Nokia E7 gibi üst seviye telefonlarda bile EDoF kullanılmış olması. Yine de N8'in Carl-Zeiss lensli autofocus kamerasının üstün olduğunu herkes kabul ediyor. 



EDoF kameraların iyi olduğu yönler de var elbette. Fotoğrafları çekerken netleme yapmak için beklemediği için daha hızlı çekimlere imkan vermesi önemli. Sıradan sabit fokuslu kameralara göre biraz daha iyiler. 720p video çekimlerinde de iyi sonuç veriyor. Ayrıca EDoF kamera ünitesi autofocus kamera ünitelerine göre daha küçük ve ince oluyor, bu sayede telefonun arka tarafında "kamera çıkıntısı" olmuyor.

Cep telefonunda kamera sizin için çok da önemli değilse, kameraya arada bir ihtiyaç duyuyorsanız, EDoF kameralar işinizi görecektir. Daha kaliteli fotoğraflar çekmek, özellikle de yakın çekim yapabilme imkanına sahip istiyorsanız, autofocus özellikli kamerası olan telefonlara bakmanızı tavsiye ederim. Ancak unutmayın ki sadece autofocus olması muhteşem fotoğraflar çektiğini göstermez, özellikle lens kalitesi çok şeyi değiştirmektedir.

İlgili linkler:
Autofocus nedir?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

EDoF ile çekilmiş güzel fotoğraflar da var, ama hepsi bir değil.

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/12789_EDoF_versus_Auto-focus_Underst.php

Adsız dedi ki...

nokia e6daki bu ozelligi degistirebilir miyiz peki?

Adsız dedi ki...

EDOF özelliğini telefon değiştirmeden değiştirmek mümkün değil.

İlginizi çekebilir: