Cuma, Ağustos 21, 2009

Maemo uyanıyor

Nokia N900 / RX-51 sonunda kendini göstermeye başladı. Sürekli takip ettiğim sitelerden biri olan Mobile Review, Nokia'nın merakla beklenen yeni cihazının "prototip" modelini bulmuş, incelemiş. Muhtemelen piyasaya çıkacak sürümde bazı farklılıklar olacaktır ama bu haliyle bile umut verici görünüyor.


ARM Cortex A8 işlemci, 32 GB hafıza, 5MP kamera, WVGA ekran, klavye... özellikler gayet güzel görünüyor. Biliyorsunuz son yazılarda iyi bir mobil cihaz için sadece iyi donanım yetmiyor diyordum, bu cihazın işletim sistemi, yani Maemo 5 de oldukça güzel görünüyor. Sonunda yeterli olgunluğa ulaşmaya başlamış gibi. Mobile Review'de fikir verebilecek pek çok ekran görüntüsü var.




Kimileri (bana kalırsa çoğunlukla n810 kullanıcısı olan Linux Geek'ler) Nokia'nın daha küçük ekranlı, daha küçük klavyeli bir cihaz çıkarmasından çok rahatsız olmuşlar, her fırsatta "almam" diyorlar. Almasalar da sevinmeleri lazım, çünkü bu cihaz ile Maemo uyanışa geçiyor. Çünkü bu cihazın telefon özelliği var, bu da onu çok daha fazla insanın kullanması demek. Daha fazla insanın kullandığı bir platform daha canlı olur, yazılım geliştiricilerin daha fazla ilgisini çeker. Daha fazla yazılım, daha fazla popülerlik; daha fazla popülerlik, daha fazla yazılım demektir.

Belki Nokia daha büyük ekranlı bir N820 çıkartabilir, ama önce N900'ü çıkarmasaydı çok büyük akılsızlık etmiş olurdu. Engadget'de çıkacak yorumları bir düşünsenize. Teknolojik kalabalıklar sürekli etkilenmeyi bekliyor.

Michael Gartenberg, Engadget'da Altı çok fazla isimli bir makale yayınlamıştı. Şimdi yedi oldular: Palm WebOS, Android, iPhone OS, Windows Mobile, Symbian, Blackberry ve Maemo.

Güncelleme: Nokia N900 resmi olarak duyuruldu: maemo.nokia.com

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar blogunuz beğendim fakat iletişim bölümünü bulamadım. Benim onergec.com adlı bir websitem var. İçeriği başka sitelere link vererek oluşturuyoruz. Diyelim sizin sitenizde bir yazı. Bu yazının linkini veriyoruz. sonrasında yazının başlığını ve özetini biz dolduruyoruz. Sitenizdeki yazıların Önergeç'te yayınlanmasını istiyorsanız siz de yazılarınızı bu şekilde ekleyebilirsiniz.

600rr dedi ki...

merhaba mücahit iletişime gecebilirmisin ben mail adresini göremedim mecburen buraya yazmak zorunda kaldım 2007 den beri takip ediyorum cok başarılısın gercekten diğer bloglarada baktım bi projem var ama tek başıma çıkamadım işin içinden ceptr.wordpress.com da amatör olarak ve zamazing.org da bi aralar yazdım ceptr.com domainini satın almıştım 2007 de ama istediğim duruma getiremediğim için yayınlamadım.olumlu veya olumsuz ceptamir@gmail.com dan bana ulaşırsan memnun olurum iyi bayramlar.

İlginizi çekebilir: