Pazartesi, Kasım 30, 2009

Maemo'da ücretsiz müzik keyfi: Fizy

Fizy.com, yazdığınız şarkıyı çeşitli internet sitelerine gönderilen binlerce video arasından arayıp sonuçları dinlemenizi sağlıyor. Evet, görüntüyü gizliyor ve şarkıyı dinletiyor size. İsterseniz görüntüyü de açabiliyorsunuz tabi. Neredeyse bulamadığı şarkı yok. Üyelik gerektirmiyor, üye olursanız çalma listesi oluşturup saklayabiliyorsunuz. Oldukça sade, süper mi süper bir site işte :)

Nokia Internet Tablet kullanıcıları için ise işin güzel yanı, cihazın Flash desteği sayesinde herhangi bir programa ihtiyaç duymadan, sadece varsayılan internet tarayıcısını kullanarak fizy.com'dan müzik dinleyebiliyor olmanız. Tavsiye ederim :) Sizden tek isteğim, aman kimseye söylemeyin, özellikle de ülkemizdeki müzik ile ilgili kuruluşlara!

Perşembe, Kasım 26, 2009

E63'de QR Code

QR Code (Quick Response Code), en kısa ifadeyle gelişmiş barkod sistemi. Barkodları her yerde görmeye alıştık, yakında QR Code'ları da görmeye alışacağız muhtemelen. Resimde de gördüğünüz gibi şekilleri olan QR Code'lar çeşitli veriler içerebiliyorlar. Bu veri, çok kısa bir metin olabileceği gibi, internet adresleri, SMS mesajları, telefon numaraları da olabiliyor.

Peki bizim ne işimize yarıyor bunlar? Çeşitli basılı materyallerde, örneğin dergi reklamlarında, ilan panolarında, film afişlerinde QR Code'lar bulunabiliyor. Siz de cep telefonunuzdan ilgili programı açıyorsunuz, telefonun kamerasını kullanarak QR Code'un görüntüsünü yakalıyorsunuz ve şekilde gizli olan eylem anında yerine getiriliyor. Bu eylem yukarıda bahsettiklerimden biri olabilir, ancak çoğunlukla bir web sitesine yönlendiriliyorsunuz.

QR Code'lar eğlenceli olabilir. Nokia E63 ve E71 için QR Code okuyucusu isterseniz, cep telefonunuzun indirme yöneticisini kullanarak UpCode isimli programı aratmanızı tavsiye ederim. Programı kurup çalıştırdıktan sonra tek yapmanız gereken telefonun kamerasını şekle doğru tutmak, herhangi bir düğmeye basmanız gerekmiyor. Kendi QR Code'larınızı oluşturmak için de qrcode.kaywa.com sitesini deneyebilirsiniz.

Salı, Kasım 24, 2009

Fring ile N800/N810'da MSN Messenger

Elimde bir Nokia N800 görenlerin ilk sorusu "Telefon ediyor mu?", ikincisi ise "MSN'e bağlanıyor mu?" oluyor. Çoğunluk her iki soruya da olumsuz cevap alınca ilgilerini iyice kaybediyor. Aslında Maemo işletim sistemli cihazınız ile MSN Messenger'a, hatta Yahoo Messenger'a bile bağlanmanız mümkün. Bunu Gizmo ya da Fring ile yapabilirsiniz. Fring birden fazla mobil platformda kullanılabilen bir program. Maemo versiyonu biraz geliştirilmeye açık gözükse de temel özelliklerinin yeterli olduğunu ve oldukça işeme yaradığını söyleyebilirim.



İlgili linkler
Fring

Pazartesi, Kasım 23, 2009

Shazam: Dinlediğiniz müziğin ismini bulmak için

TV'de, radyoda, markette, mağazada, bir müzik çalıyor, o kadar hoş ki, dinledikçe dinleyesiniz geliyor. Ama bir kere dinlemek yetmez, bu sanat eserinin adını, kime ait olduğunu mutlaka bulmalısınız! İşte Shazam böyle anlar için. Shazam'ın müziği birkaç saniye dinlemesi yeterli, GPRS/EDGE/3G üzerinden hemen bulur hakkındaki tüm bilgileri (Ancak telefonunuzun internete bağlandığını hatırlatayım, bir mobil internet paketine abone olmanızda fayda var).

Shazam'ın Symbian, Android ve iPhone versiyonları var. Aslında hemen hemen her mobil işletim sistemini destekliyor gibi, Java versiyonu da var. Desteklediği tüm platformları buraya tıklayarak görebilirsiniz. Nokia cep telefonunuza indirmek için Ovi Store'u kullanabilirsiniz.

Mobil Yazılar'daki Symbian ile ilgili diğer yazılara göz atmak için lütfen buraya tıklayınız.

Cumartesi, Kasım 21, 2009

Artık müzikten zevk alamaz oldum

Mobil Yazılar'da birkaç defa cep bilgisayarların ses kalitesinden ve kaliteyi arttırmak için kullanılabilecek programlardan bahsettim. Kimi zamanlar çeşitli PDA'lar için "İyi bir MP3 çalar olur" dedim. Şimdi hepinizinden özür dilemek istiyorum, çoğundan çıkan ses çamur gibi.

Evet çamur gibi. Komik bir benzetme değil mi? Ama gerçekten de öyle. Yıllarca bu çamura alışmış ve iyi müziği daha çok bass zanneden kulaklarım farkedememiş ama, tüm enstrümanlar birbirine karışmış, toprağın suyla karışması ile oluşan çamurdan farkı kalmamış dinlediğim müziğin. Ayrıca kulaklarımdan da özür dilerim onlara bu işkenceyi yaşattığım için!

Hangi cihazları dinledikten sonra geri dönüşü olmayan bir yola girdiğimi duysalar, kaliteli ses ile ilgilenenler bana katıla katıla güleceklerdir elbette (Bu yüzden söylemeyeceğim). Ama artık pek çok cihazdan, sıradan kulaklıklardan müzik dinleyemez olmuş durumdayım. Hiç bir zevk alamıyorum. Otobüste, metroda müzik dinlemek mi? Sadece etrafımdakilerin konuşmalarını duymamak için! Kulağımda kulaklık varken arkadan gelen bilgisayar fan sesini bile duyar olmuş durumdayken, toplu taşıma araçlarında müzikten hiç mi hiç zevk almıyorum. Bu arada o kulak içi kulaklıklara da halen alışamadım.

Aslına bakarsanız korkuyorum. 150 liradan başlayıp yüzlerce dolara doğru yükselen kaliteli kulaklık dünyasına bir girdim mi, müzik dinlemek benim için lüks olup çıkacak. Daha yüksek bitrate'ler, kayıpsız formatlar, bu formatları destekleyen, hafızası yüksek cihazlar, ardından daha da profesyonel ekipmanlar... bunun sonu yok gibi gözüküyor.

Merak etmeyin, bu yolda ilerlemeye karar verirsem deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım inşallah :)

Cuma, Kasım 20, 2009

PocketNow'dan HTC Touch HD2 incelemesi

PocketNow HTC Touch HD2'yi detaylı bir şekilde incelemiş, çok sevmiş. Ama sevilmeyecek gibi değil ki, özellikle ekranı müthiş görünüyor.


PocketNow'ın incemesini özetlemek gerekirse:
  • Oldukça hızlı bir cihaz, yeni Snapdragon işlemci ve fazladan RAM işe yaramış.
  • HTC Touch Flo'nun yenisi, Sense arabirimi çok şey katıyor.
  • 800x480 WVGA ekranı muhteşem.
  • Multitouch özelliği var.
  • Kamerası 5 megapiksel fotoğraflar çekebiliyor.
  • GPS'i hızlı çalışıyor.
  • Yazı yazmak kolay.
  • Pili yoğun kullanımda bir gün dayanıyor, hafif kullanımda iki güne çıkabiliyor.
  • Ama çeşitli yazılımsal hatalar var.
  • Telefon görüşmelerinde iyi ses vermiyor.
  • Tuşların fonksiyonları değiştirilemiyor.

İncelemeyi buradan okuyabilirsiniz: http://pocketnow.com/review/htc-hd2

Perşembe, Kasım 19, 2009

Nokia E63 ve E71'de kişi arama özelliği

Nokia E63 ve E71 modellerinin güzel bir özelliği, ana ekrandayken bir isim yazmaya başladığınızda adres defterinizdeki o isimle eşleşen kişileri anında bulup göstermesi.

Eğer bu özellik sizde çalışmıyorsa, ayarlar menülerinden ilgili ayarı bulmak için uğraşıp durmanıza gerek yok. Ana ekrana çıkın ve birşeyler yazın. Sol menü tuşunun "Seçenekler" olarak değiştiğini göreceksiniz, tıklayın ve açılan menüden "Kartvizit arama açık" seçeneğini seçin. Artık yazdıklarınızla eşleşen kişiler gözükecektir.


E63, E71 ve Symbian S60 ile ilgili diğer yazılarımız için lütfen tıklayınız.

Salı, Kasım 17, 2009

Maemo: E-posta mesajlarında resimler

Maemo'nun e-posta programının ismi "modest". Modest kelimesi, "mütevazı" anlamına geliyor. Maemo forumlarında "Modest çok mu modest?" esprileri yapanlar oluyor, ama haklılık payları var. Örneğin Modest e-posta mesajlarındaki resimleri görüntüleyemiyor. Aslında GPRS/EDGE üzeriden bağlanırken hem hız, hem de maliyet açısından resimleri görüntülememesi doğru bir tercih, ama bu cihaz bir "Internet Tablet" ve standart bağlantı şekli WiFi, GPRS/EDGE özelliği sadece bluetooth ile bağlandığınız telefonunuz üzerinden çalışıyor. İşin garip tarafı resimlerin görüntülenmesini sağlamak için bir seçenek de koymamışlar.

Neyse ki çözümü var. GConf Editor isimli bir program, N800/N810 Internet Tablet'inizdeki pek çok programın gizli ayarlarına ulaşabilmenizi sağlıyor ve buna Modest da dahil. Programı yükleyin ve çalıştırın, Apps klasörü altından Modest'ı bulun, "Fetch external images" seçeneğini işaretleyin. Programı kaldırmazsanız gerektiğinde ayarı buradan tekrar değiştirebilirsiniz.



İlgili linkler
GConf Editor
Maemo ile ilgili diğer yazılar

Pazar, Kasım 15, 2009

Quiver: Maemo için resim görüntüleyici

Maemo'nun standart resim görüntüleyicisi oldukça son derece özellik yoksunu olduğu için N800/N810 Internet Tablet'inize gelişmiş bir resim görüntüleyici yüklemeniz şart. Mevcut en iyi seçeneğiniz ise, Maemo için geliştirilen pek çok program gibi terkedilmiş gibi duran, Quiver. Quiver versiyon 0.2'den ileri gidememiş. Ama bu sizi yanıltmasın, Quiver bu haliyle bile oldukça faydalı oluyor.



Quiver'in pek çok özelliği var. Örneğin resimlerinizi "küçük resim" olarak göstermesi ve bu küçük resimleri istenen boyuta getirebilmesi oldukça kullanışlı oluyor, istediğiniz resmi bulmanız kolaylaşıyor. Internet Tablet'inizin 800x480 çözünürlüklü kocaman ekranı da bu konuda size yardımcı olacak elbette





Quiver taranmış kitapları dergileri okumak için standart resim görüntüleyicisine göre daha uygun. Tek sorun, yakınlaştırma seviyesine ince ayar yapamamak.



İlgili linkler
Quiver
Maemo ile ilgili diğer yazılar

Cumartesi, Kasım 14, 2009

E63'ün en iyi bağlantıyı seçmesini sağlamak

Nokia E63 ve E71 modelleri ile ilgili şikayetlerin başında bağlantı sorunu geliyor. Nasıl bir sorun? Örneğin e-posta programını mesajları otomatik alacak şekilde ayarladınız. Ama hangi ağdan bağlanacak? WiFi ağınızı seçerseniz, yolda giderken EDGE ya da 3G üzerinden alamıyor. Aksini seçerseniz WiFi üzerinden bağlanamıyor. Üçünçü seçeneğiniz de her zaman "Hangisinden bağlanayım?" diye sorması, bu da çok rahatsız edici. Bir akıllı telefonun daha akıllı olması gerekirdi değil mi?

Neyse ki sorunu biraz olsun çözen birkaç program var. Bunlardan biri Psiloc Connect, ama ücretli. Ücretsiz isterseniz SmartConnect yazılımını tavsiye ederim. Program size bir "akıllı" bağlantı noktası tanımalama imkanı veriyor. E-posta ve internet tarayıcı gibi programların otomatik bağlantı ayarını yeni bağlantı noktanıza yönlendirerek WiFi kapsamındayken WiFi ile, aksi takdirde EDGE/3G ile bağlanabilirsiniz.

Mükemmel bir çözüm olmasa da kolaylık sağlıyor. Telefonunuzun indirme yöneticisini kullanarak SmartConnect yazılımına ulaşabilirsiniz. Yükleme menüsünden Ovi Mağaza ikonuna tıklayın, açılan programdan Search All Items düğmesine tıklayın ve program adını aratın.

Perşembe, Kasım 12, 2009

Nokia E63'te ses ayarı

Nokia E63'te internet radyosu programını test ederken, sesi kapatıp açmak için hiçbir düğme olmadığını farkettim. Aşağı-yukarı yön tuşları da başka işler için ayrılmıştı. Siz de bulamıyorsanız paniğe gerek yok, sol alt köşedeki işlev tuşu ile aşağı-yukarı yön tuşlarını kullanarak ses seviyesini değiştirebilirsiniz.

Aslında saçma bir tasarım, hatta bir tasarım hatası olduğu bile iddia edilebilir. Neyse ki bu tuş kombinasyonu sadece internet radyosunda değil, ses çıkartan diğer programlarda da çalışıyor. Bir telefon görüşmesi yaparken de aynı şekilde ses seviyesini değiştirebilirsiniz.


Ayrıca Mobil Yazılar'ın Nokia E63 incelemesine göz atmak isterseniz, buraya tıklayın.

Maemo'da masaüstü notları

Maemo işletim sistemli mobil bilgisayarınızda yani N800 ya da N810'da masaüstünde hatırlatıcı notlar isterseniz, bir çözüm önerim var. Maemo.org sitesinden mTasks ve HomeTasks programlarını kurun. mTasks bir yapılacaklar listesi programı olarak düşünülmüş aslında. HomeTasks ise bu programdaki yapıldı olarak işaretlenmemiş maddelerin masaüstünde çıkmasını sağlıyor.


mTasks programının rahatsız edici tarafı Maemo için yazılmış pek çok program gibi beta kalitesinde olması (aslında beta bile değil, alpha) ve görünüşe bakılırsa terkedilmiş olması. Zira bazı hataları var ve kimsenin düzelttiği de yok. Örneğin, başka bir yerden kopyaladığınız bir metni yapıştırmak için boşuna uğraşmayın, çalışmıyor. Bir diğer sorun da yazdığınız metnin kaydedilmesi için mutlaka klavyeden enter tuşuna basmanız gerekmesi.

Bir de Yellow Notes programı var masaüstü için, ondan da bahsetmeden geçmeyeyim dedim. Eğer mTasks'ın sorunları ile uğraşmak istemezseniz bunu deneyebilirsiniz, ancak ben yukarıda bahsettiğim ikilinin zor da olsa ortaya çıkarttığı sonucu daha çok beğeniyorum.

İlgili linkler
mTasks
HomeTasks
Maemo ile ilgili diğer yazılar

İlginizi çekebilir: